Mafra/ Monika Toporcerová
StoryEditor

Lekárska komora pre problémy s VšZP žiada rezort o usmernenie, ako pristúpiť k pacientom

30.03.2022, 17:35
Autor:
redred

Slovenská lekárska komora pozorne sleduje situáciu v súvislosti s vyjednávaním o nových zmluvných podmienkach medzi poskytovateľmi zdravotnej starostlivosti a zdravotnými poisťovňami.

„Verili sme, že deklarované navýšenie zdrojov do zdravotníctva sa pretaví do výšky platieb, ktoré poskytovateľom zdravotnej starostlivosti budú navrhnuté zo strany zdravotných poisťovní. Podľa informácií, ktoré máme, sa tak však nestalo,“ uviedla komora vo svojom vyhlásení.

Problém

Problémom je podľa komory aj to, že navýšenie zdrojov do zdravotníctva, s ktorým môžu zdravotné poisťovne aktuálne rátať, reálne predstavuje oveľa nižšiu sumu ako deklarovaných 365 miliónov eur.

„Na zdravotnú starostlivosť do celého systému reálne navyše pôjde iba 100 miliónov eur za zvýšenie platby za poistencov štátu. Zvyšné dve sumy, a to 120 miliónov je navýšenie základného imania VŠZP a 145 miliónov je len predpokladaný zvýšený výber zdravotného poistenia od pracujúcich občanov, ktorý závisí od vývoja ekonomiky v ďalšom období,“ pokračovala komora v stanovisku.

Ako ďalej upozornila, aktuálne návrhy niektorých zdravotných poisťovní nereflektujú výšku nákladov, ktoré majú poskytovatelia ZS na svoju prevádzku.

To vedie ku situácii, že poskytovatelia pri navrhovaných zmluvách nevedia zabezpečiť pokrytie ich oprávnených nákladov. Dospela až do bodu, že niektorí poskytovatelia z tohto dôvodu odmietajú podpis zmlúv so zdravotnými poisťovňami.

Aktuálne sú rokovania kritické najmä so Všeobecnou zdravotnou poisťovňou, a to aj s ohľadom ku vypršaniu platnosti zmlúv niektorých poskytovateľov s touto poisťovňou k 31. marcu 2022. 

Zdravotnícke organizácie podporila v ich požiadavkách aj pani prezidentka Zuzana Čaputová.

Nevypočutí a žiadosť o usmernenie

„Náš hlas ostal, bohužiaľ, doteraz nevypočutý. Je vysoko pravdepodobné, že mnohé ambulancie nebudú mať od 1. apríla podpísanú zmluvu so VŠZP o poskytovaní zdravotnej starostlivosti.

V tejto súvislosti sme požiadali aj ministerstvo zdravotníctva o vydanie jasného usmernenia pre poskytovateľov zdravotnej starostlivosti, ako v prípade nezmluvného vzťahu pristupovať k pacientom. Doteraz túto informáciu z MZ SR nemáme,“ spresnila Slovenská lekárska komora.

Zdôraznila, že zdravotnícke zariadenia nemôžu adekvátne fungovať a poskytovať zodpovednú a kvalitnú zdravotnú starostlivosť, ak nemajú pokryté personálne, materiálno-technické a prevádzkové /napr. energie/ náklady.

Z vyššie uvedených dôvodov je možné, že niektorí poskytovatelia ZS budú od 1. apríla fungovať v nezmluvnom vzťahu so VŠZP a jej poistencom budú poskytovať len neodkladnú zdravotnú starostlivosť, respektíve si budú musieť pacienti náklady, ktoré vzniknú s ich ošetrením, uhrádzať priamymi platbami v ambulanciách.

„Ak sa situácia nevyrieši, môže takýchto ambulancií pribúdať a uvedené sa môže týkať aj niektorých nemocníc, kúpeľov, ako aj poistencov ďalších poisťovní,“ varovala komora vo vyhlásení.

Komora odmieta stupňovanie tlaku na zdravotníkov a očakáva konkrétne návrhy na určenie reálnych cien výkonov zdravotnej starostlivosti, ktoré budú pretavené do návrhov na zmluvné vzťahy od zdravotných poisťovní. 

SLK zverejnila informáciu pre poskytovateľov ZS, ako postupovať v prípade nezmluvného vzťahu k poistencovi nezmluvnej poisťovne.

„V prípade, že obdržíme v tomto ohľade usmernenie, ktoré sme žiadali od MZ SR, budeme o ňom lekárov informovať taktiež,“ zhrnuli zástupcovia lekárov.

 

01 - Modified: 2022-03-30 10:18:56 - Feat.: 0 - Title: Ambulancie a štátna poisťovňa sa nedohodli, od apríla sú v nezmluvnom vzťahu
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
25. apríl 2024 07:05