TASR/AP
StoryEditor

Anglicko začína podávať štvrtú dávku vakcíny proti covidu

20.03.2022, 14:27
Autor:
TASR, redTASR, red
Najnovšia posilňujúca dávka bude dostupná pre obyvateľov opatrovateľských domovov, ľudí vo veku nad 75 rokov a imunosupresívnych pacientov.

Anglicko začne podávať štvrtú dávku vakcíny proti koronavírusu na budúci týždeň, oznámila v nedeľu tamojšia Národná zdravotná služba (NHS). Dávku ponúkne miliónom najzraniteľnejších ľudí krajiny. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

Najnovšia posilňujúca dávka bude dostupná pre obyvateľov opatrovateľských domovov, ľudí vo veku nad 75 rokov a imunosupresívnych pacientov (s poškodenou imunitou). Túto posilňujúcu dávku ponúknu úrady približne piatim miliónom ľudí a už vyzývajú 600.000 obyvateľov, aby si rezervovali termín očkovania na budúci týždeň, uviedla NHS.

"Náš fenomenálny očkovací program zachránil nespočítateľné množstvo životov a vybudoval obranný múr, ktorý nám umožnil naučiť sa žiť s covidom," vyhlásil minister zdravotníctva a sociálnych vecí Sajid Javid. Dodal: "Po doterajšom obrovskom úspechu očkovania teraz ponúkame jarnú posilňujúcu dávku ľuďom vo veku nad 75 rokov a tým najzraniteľnejším, aby si doplnili ochranu pred koronavírusom."
Prípady nákazy po celej Británii znovu prudko pribúdajú, čo sa pripisuje rýchlo sa šíriacemu variantu koronavírusu omikron, pričom v súčasnosti je infikovaný približne jeden z 20 ľudí.
Hospitalizácie tiež znova stúpajú, ale počet ľudí v nemocniciach na jednotkách intenzívnej starostlivosti zostáva nízky.
Britský premiér Boris Johnson v príhovore na jarnej konferencii konzervatívnej strany povedal: "Pripravujeme sa na štvrtú dávku, pretože ju už budeme potrebovať."
Británia patrila ku krajinám sveta, ktoré boli pandémiou koronavírusu zasiahnuté najhoršie. Na nákazu zomrelo v tomto ostrovnom štáte vyše 163.000 ľudí.

Aj na Slovensku sa bude očkovať štvrtou dávkou. Národné centrum zdravotníckych informácií (NCZI) už spustilo registráciu na očkovanie štvrtou dávkou pre ľudí so zníženou imunitou. Očkovanie posilňujúcou dávkou proti ochoreniu covid-19 je odporúčané každému imunokompromitovanému pacientovi. Ak prešli minimálne tri mesiace po podaní tretej dávky, záujemca sa môže registrovať na stránke www.korona.gov.sk a bude mu pridelený termín v ním vybranom okrese.

01 - Modified: 2022-03-15 08:57:18 - Feat.: 0 - Title: Na očkovanie štvrtou dávkou vakcíny proti covidu sa prihlásilo 102 osôb
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
18. apríl 2024 19:05