lekar fonendoskop pacientDreamstime
StoryEditor

Globsec a OnkoAliancia spúšťajú Stredoeurópsky plán boja proti rakovine

22.05.2021, 10:00
Autor:
tasrtasr

Počet novodiagnostikovaných onkologických ochorení na Slovensku v roku 2020 podľa odhadov Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI) prvýkrát presiahol hranicu 40.000. Súčasný stav poskytovanej onkologickej starostlivosti je však napriek tomu vážny. Pripomenula to mimovládna organizácia Globsec, ktorá preto spúšťa spolu s organizáciou OnkoAliancia Slovensko inciatívu Stredoeurópsky plán boja proti rakovine.

"Slovensko zaostáva za vyspelou Európou vo všetkých sledovaných parametroch, od včasnej diagnostiky až po dostupnosť novej liečby. Podľa najnovších odhadov z európskej databázy European Cancer Information System sa práve Slovensko dostalo na najvyššiu priečku v úmrtnosti na onkologické ochorenia v EÚ," spresnila Lucia Milanová, hovorkyňa organizácie Globsec.

Globsec a OnkoAliancia preto vytvorili nezávislú platformu, ktorej cieľom je diskusia o stave onkologickej starostlivosti na Slovensku a v strednej Európe a o implementácii konkrétnych opatrení na zlepšenie stavu onkológie. "Konečným cieľom OnkoAliancie je poskytnúť našim občanom takú kvalitu onkologickej starostlivosti, aby sme sa v úmrtnosti na onkologické ochorenia mohli zaradiť medzi vyspelé štáty EÚ.“ uviedol predseda OnkoAliancie Slovensko a onkológ Štefan Korec.

Súčasťou projektu sú okrem zdravotníckych analytikov a zástupcov pacientov aj odborníci ako prednosta onkologickej kliniky Fakultnej nemocnice v Trenčíne Branislav Bystrický, odborník na problematiku verejného zdravotníctva Róbert Babeľa či lekárka Elena Prokopová, hlavná odborníčka Ministerstva zdravotníctva SR pre všeobecnú starostlivosť o deti a dorast.

„V Globsecu sme sa tento rok, aj v reakcii na bezpečnostné a ekonomické hrozby vyvolané pandémiou ochorenia COVID-19, začali intenzívne venovať zdravotníckym témam. Práve pandémia nám ukázala, že toto je oblasť, kde musíme hľadať spoločné riešenia na medzinárodnej úrovni," uviedol projektový manažér Globsecu pre oblasť zdravotníctva Kamil Kouřil. Jedným z cieľov platformy je tiež intenzívne zapojenie zástupcov politických strán a poslancov Európskeho parlamentu.

Projekt vyvrcholí koncom roka 2021 podpisom memoranda o zlepšení liečby onkologických ochorení na Slovensku.

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
20. apríl 2024 00:22