ZdN/archív ZSKE
StoryEditor

Útoky na záchranárov priamo pri výjazdoch majú dohru. Nastupuje polícia a kurzy sebaobrany

16.05.2021, 12:00
Autor:
(mt)(mt)
Pri útoku agresívneho pacienta utrpela záchranárka trojnásobnú zlomeninu s práceneschopnosťou dlhšou ako sedem dní.

Záchranná služba Košice a Krajské riaditeľstvo Policajného zboru v Košiciach podpísali memorandum o vzájomnej spolupráci. Cieľom je rozvíjať odovzdávanie si teoretických znalostí i praktických skúseností oboch zložiek integrovaného záchranného systému.

Polícia na základe memoranda zabezpečí pre záchranárov prípravu zameranú na bezpečnosť jazdy s použitím svetelných a zvukových výstražných zariadení, ale aj sebaobranu vybraných zamestnancov a komunikáciu s rizikovým pacientom.

„Naši zdravotníci prichádzajú k pacientom v rôznych typoch prostredia a v rôznych situáciách. Aj keď ich výlučným poslaním je pomôcť, neraz sa v teréne stanú obeťami agresívneho správania či už zo strany samotného pacienta, jeho blízkych alebo okolia. Nie sme silová zložka, na druhej strane ale cítime, že záchranárov môžeme pre takéto prípady pripraviť čo najlepšie, a to najmä v oblasti sebaobrany a krízovej komunikácie,“ povedal riaditeľ Záchrannej služby Košice Bystrík Mucha.

Útoky

K vážnym prípadom napadnutia posádky záchrannej zdravotnej služby v Košiciach zo strany pacientov došlo začiatkom marca. Ako vtedy informoval hovorca košickej záchranky Viktor Wurm, 2. marca vo večerných hodinách agresívny pacient ohrozoval posádku Rýchlej lekárskej pomoci. „Pri prevoze do nemocnice pacient najprv v sanitnom vozidle zaútočil na lekára, ktorého udrel päsťou do oblasti brucha. Pri vykladaní pacienta zo sanitky v nemocnici pacient ležiaci na nosidlách kopol zdravotnícku záchranárku do tváre,“ opísal útok V. Wurm.

O deň neskôr čelila ďalšia posádka najprv verbálnym útokom, ktoré neskôr prešli aj do fyzickej podoby. Výsledkom incidentu bola zranená záchranárka.

Zdravotnícki záchranári patria podľa paragrafu 139 Trestného zákona do skupiny chránených osôb, čo znamená vyššiu mieru zákonnej ochrany pri napadnutí počas výkonu povolania.

Záchranná služba Košice označila útoky na záchranárov za odsúdeniahodné a trvá na vyvodení trestnoprávnej zodpovednosti útočníkov.

01 - Modified: 2021-05-14 08:36:41 - Feat.: 0 - Title: Záchranári ukázali tréning zásahov v modelovom dvojizbovom byte 02 - Modified: 2021-04-10 14:33:45 - Feat.: 0 - Title: Záchranná služba Košice otvára moderné výcvikové a vzdelávacie centrum 03 - Modified: 2021-04-23 07:49:01 - Feat.: 0 - Title: Šéf košickej záchranky: Bez ukrajinských lekárov by sme to v niektorých regiónoch nezvládli
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
19. apríl 2024 14:44