TASR - Martin Baumann
StoryEditor

Od júna si budeme môcť vybrať vakcínu

12.05.2021, 11:43
Autor:
redred
Súčasťou zmeny bude aj to, že ministerstvo plánuje zapojiť do očkovania širší počet všeobecných lekárov.

Od 1. júna nastane zmena v očkovaní. Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský potvrdil, že ľudia dostanú na výber vakcínu, ktorou chcú byť zaočkovaní. Vybrať si budú môcť aj neregistrovanú vakcínu.

Súčasťou zmeny bude aj to, že ministerstvo plánuje zapojiť do očkovania širší počet všeobecných lekárov. Tí podľa ministra budú mať k dispozícii všetky vakcíny okrem vakcíny od spoločnosti Pfizer.

Minister zdravotníctva dodal, že pozastavenie očkovania prvou dávkou látky od AstraZenecy bolo spôsobené hlavne tým, že nemáme dostatok vakcín. Tie, ktoré sú na Slovensku momentálne, sú odložené pre ľudí, ktorí čakajú na druhú dávku.

"Pozastavenie očkovania prvou dávkou vakcíny od AstraZeneca súviselo aj s úmrtím 47-ročnej ženy, ktoré sa stále prešetruje, ale hlavným dôvodom bolo, že máme aktuálne málo vakcín od tejto spoločnosti," informovalo ministerstvo zdravotníctva na sociálnej sieti.

V budúcnosti sa však očkovanie touto vakcínou plánuje obnoviť podľa toho, ako budú zabezpečené dodávky.

Všetci, ktorí sú už objednaní na prvý termín očkovania touto látkou dostanú až do spustenia výberu vakcíny Pfizer.

"Ak ste boli zaočkovaní prvou dávkou vakcíny AstraZeneca, príde vám termín aj na druhú dávku. Po druhej dávke bývajú výrazne miernejšie vedľajšie účinky," dodáva rezort. 

01 - Modified: 2021-05-11 09:59:56 - Feat.: 0 - Title: Nemáme informáciu, že Rusko súhlasilo so začatím očkovania Sputnikom, reaguje Lengvarského rezort na Matoviča 02 - Modified: 2021-04-21 17:14:15 - Feat.: 0 - Title: Je to potvrdené: Slovensko sa pripravuje na očkovanie Sputnikom V
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
20. apríl 2024 13:55