StoryEditor

Indická novinárka: Najskôr som o úmrtiach na Covid-19 v Indii písala, teraz som to prežívala

10.05.2021, 10:01
Niektorí politici vyzvali Indov, aby pili kravský moč a jedli kurkumu na posilnenie imunity. Niektoré krematóriá spaľujú vo dne v noci, zatiaľ čo štát odmieta uznať vysoký počet úmrtí.

India prvýkrát zaznamenala vyše 4 000 úmrtí na koronavírus za jediný deň. Informovala AFP/TASR. Od začiatku pandémie tak počet obetí v krajine stúpol na viac ako 238 000. Za posledných 24 hodín tiež zaznamenali 401 078 prípadov nákazy novým koronavírusom, čo dovedna predstavuje takmer 22 miliónov prípadov.

Podľa AFP/TASR, zvýšenú mieru šírenia nákazy koronavírusom spôsobujú jeho nové varianty len sčasti. V piatok to uviedol Michael Ryan, riaditeľ programu Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) pre mimoriadne situácie. Šírenie koronavírusu podľa Ryana podporuje ako výskyt nových variantov, tak aj ľudské správanie. Ryan preto varoval svetové vlády pred uvoľňovaním súčasných opatrení.

Presvedčenie niektorých politických lídrov o tom, že pandémiu koronavírusu sa podarí zastaviť len očkovaním obyvateľov, je podľa neho mylné.

Nielen vírus ale aj smútok paralyzuje Indiu. Moja rodina nebola výnimkou. Začala svoje rozprávanie pre The New York Times (NYT) indická novinárka Rana Ayyub.

Zúfalé kroky

Krátko po tom, ako napísala o devastujúcich dopadoch druhej vlny Covidu-19 na Indiu pre americký týždenník Time zobudil ju jej brat Arif v noci s tým, že ich strýko Mamu nevládze dýchať. Iba pred štyrmi dňami boli so strýkom, ktorý žil v Uttar Pradeshi v kontakte. Ten mal niekoľko dní horúčky a miestny lekár mu predpísal lieky na týfus.

Ako uviedla Rana Ayyub pre NYT, v Uttar Pradeshi sa konali 15. apríla voľby. Aj to sem podnietilo migráciu indického obyvateľstva. „To, že vláda odmietla zrušiť voľby ohrozilo tisíce, ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
20. apríl 2024 16:50