StoryEditor

EMA rozhodla o rizikách vakcín proti Covid-19. Veľký prehľad o ich vedľajších účinkoch

10.05.2021, 07:07
Bezpečnostný výbor Európskej liekovej agentúry taktiež skúma očkovacie látky Comirnaty a Moderna, či môže dôjsť u nich k neobvyklým krvným zrazeninám s nízkym počtom krvných doštičiek. To boli prípady u AstraZenecy a Johnson & Johnson. Dnes by sa na MZ SR mali zaoberať aj prípadom úmrtia 47-ročnej ženy zaočkovanej vakcínou Vaxzevria od spoločnosti AstraZeneca.

Začiatkom mája výbor Európskej liekovej agentúry (EMA) preskúmal viacero bezpečnostných rizík, ktoré sa objavili v súvislosti s vakcínami proti Covid-19. „Hodnotenie bezpečnostných signálov je bežnou súčasťou farmakovigilancie a je nevyhnutné na to, aby regulačné orgány mali komplexné znalosti o výhodách a rizikách očkovacích látok,“ uvádza EMA na svojej stránke.

Opuchy tváre a Comirnaty

Bezpečnostný výbor EMA (PRAC) preskúmal nahlásené opuchy tváre po očkovaní vakcínou Comirnaty od Pfizer/BioNTech.

„Po preskúmaní všetkých dostupných dôkazov, vrátane prípadov hlásených do európskej databázy pre podozrenie na vedľajšie účinky (EudraVigilance) a údajov z vedeckej literatúry, výbor PRAC usúdil, že existuje prinajmenšom rozumná možnosť príčinnej súvislosti medzi vakcínou a hlásenými prípadmi opuchov tváre u ľudí s anamnézou používania dermálnej výplne (mäkké, gélovité látky aplikované pod kožu). Výbor PRAC preto dospel k záveru, že opuch tváre u ľudí, ktorí majú v anamnéze injekcie s dermálnymi výplňami, by mal byť zahrnutý ako vedľajší účinok. Pomer prínosu a rizika vakcíny zostáva nezmenený,“ spresnila EMA vo svojom stanovisku.

Myokarditída po očkovaní a nízke počty krvný doštičiek?

EMA rozhodla aj o prípadoch myokarditídy u zaočkovaných vakcínou Comirnaty.
Koncom apríla začalo izraelské ministerstvo zdravotníctva preverovať prípady zápalového ochorenia srdcového svalu (myokarditídy) v spojitosti s očkovacou látkou od Pfizer/BioNTech. V tom čase nebolo jasné, či medzi nimi a očkovaním existuje súvislosť.

„EMA si je vedomá prípadov myokarditídy (zápalu srdcového svalu) a perikarditídy (zápalového ochorenia obalu srdcového svalu - perikardu) hl...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
18. apríl 2024 16:38