StoryEditor

Biomedicínsky výskum na Slovensku je ohrozený. Môže za to ministerstvo zdravotníctva

29.04.2021, 15:00
„Ministerstvo, ktoré schváli liečebný protokol na COVID-19, ktorý obsahuje liečivá s nedokázaným účinkom alebo dokonca dokázateľne neúčinné, nepotrebuje vedeckú radu. Ministerstvo, ktoré schváli používanie vakcíny, ktorá neprešla registračným procesom v EMA, nepotrebuje vedeckú radu,“ reagoval lekár a vedec doc. Peter Celec.

Ministerstvo zdravotníctva má už viac ako rok nefunkčnú Vedeckú radu MZ SR. Funkčné obdobie členov rady sa skončilo 31. 3. 2020. Do dnešného dňa sa nič nezmenilo. Bývalí členovia rady neskrývajú nepochopenie a sklamanie. Ministerstvo zdravotníctva v októbri situáciu analyzovalo. „Vymenovanie Vedeckej rady na pokračujúce obdobie nie je zatiaľ ukončené. Ministerstvo zdravotníctva analyzuje systémové a projektové nastavenie oblasti vedy a výskumu v rezorte tak, aby všetky aktivity, kam má smerovať podpora, boli efektívne a mali relevantný kvalitatívny prínos pre spoločnosť,“ uvádza sa v stanovisku MZ z októbra. Aktuálne na naše otázky k Vedeckej rade rezort nereagoval.

Neznáme dôvody

Vedecká rada (VR) je odborným poradným orgánom ministra zdravotníctva SR. „Existencia a aktívne pôsobenie VR môže byť dobrým signálom, že ministerstvo chápe význam biomedicínskeho výskumu pre napredovanie liečebno-preventívnej starostlivosti, má záujem definovať koncepcie a podporovať vedecký výskum a vývoj vo svojom rezorte, a to aj na medzinárodnej úrovni, a propagovať vedu,“ reagovala prof. MUDr. Andrea Čalkovská, DrSc., bývalá predsedníčka rady a dekanka JLF UK Martin.

Podľa nej situáciu možno charakterizovať tak, že funkčné obdobie členov predchádzajúcej VR sa skončilo v marci 2020, čím VR v danom zložení ukončila svoje fungovanie. „Členovia pre novú VR neboli ministrom zdravotníctva vymenovaní, takže MZ momentálne Vedeckú radu nemá. Zriadenie VR a vymenúvanie a odvolá...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2021-04-30 08:48:58 - Feat.: 0 - Title: Nepochopiteľný krok 02 - Modified: 2021-04-30 08:07:50 - Feat.: 0 - Title: Dôvod nevymenovania Vedeckej rady nebol komunikovaný
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
20. apríl 2024 11:45