Nové endoskopické pracoviskoFNsP Banská Bystrica
StoryEditor

Banskobystrická nemocnica otvorila novú pľúcnu ambulanciu pre ľudí po ochorení COVID-19

21.04.2021, 15:14
Autor:
TasrTasr
Počty pacientov s ochoreniami pľúc sa zvyšovali už niekoľko rokov pred pandémiou nového koronavírusu.
Oddelenie pneumológie a ftizeológie Rooseveltovej nemocnice v Banskej Bystrici rozšírilo pre pacientov s respiračnými ochoreniami poskytovanie ambulantnej starostlivosti a vybudovalo nové pracovisko s jedinečnými možnosťami diagnostiky. Informovala o tom hovorkyňa nemocnice Ružena Maťašeje.
Podľa nej sa počty pacientov s ochoreniami pľúc zvyšovali už niekoľko rokov pred pandémiou nového koronavírusu. V jej dôsledku pribudli pneumológom pacienti, ktorí musia byť po prekonaní ochorenia COVID-19 v sledovaní špecialistu aj niekoľko mesiacov. Uvoľnenie priestorov na treťom poschodí polikliniky tak v nemocnici bezodkladne využili na rozšírenie ambulantnej starostlivosti práve o týchto pacientov.
"Od začiatku pandémie sa naša nemocnica snaží flexibilne reagovať a prispôsobovať neustálym zmenám a vývoju. U vysokého počtu pacientov po prekonaní ochorenia spôsobeného SARS-CoV-2 pretrvávajú ťažkosti, ktoré prinášajú nové požiadavky na zdravotnú starostlivosť. Zvýšením počtu pľúcnych ambulancií z dvoch na tri sa tak snažíme rastúcemu počtu postihnutých pacientov zabezpečiť poskytnutie komplexného pľúcneho vyšetrenia v čo najkratšej dobe," konštatovala Miriam Lapuníková, riaditeľka nemocnice.
Od marca majú lekári oddelenia na ich diagnostiku k dispozícii novovybudované pracovisko. Nové priestory a prístrojové vybavenie sú súčasťou integrovaného endoskopického pracoviska II. Internej kliniky SZU a Oddelenia pneumológie a ftizeológie Rooseveltovej nemocnice v Banskej Bystrici.
"Naša časť pracoviska nám umožňuje využívanie progresívnych metód, ako endosonografia či výkony v celkovej anestéze pri diagnostike a liečbe pacientov so širokým spektrom ochorení respiračného systému," vysvetlil Michal Urda, primár oddelenia pneumológie a ftizeológie.
Podľa vedenia Rooseveltovej nemocnice moderné prístrojové vybavenie skvalitní najmä diagnostiku a liečbu nádorových ochorení dýchacích ciest a pľúc. Ako jedinému pracovisku na Slovensku umožní pri endoultrasonografickej diagnostike nádorového postihnutia orgánov hrudníka využiť prístup cez dýchacie cesty aj pažerák. Výkony v celkovej anestézii do budúcnosti umožnia rozšíriť spektrum výkonov o endobronchiálne intervencie.

01 - Modified: 2021-04-21 10:49:10 - Feat.: 0 - Title: Prvá dávka AstraZeneca, druhá dávka Pfizer? Niektoré krajiny to už skúšajú
01 - Modified: 2023-12-20 15:06:50 - Feat.: - Title: Dolinková chystá návrh na výstavbu nemocnice v Bratislave, lokalita je otázna 02 - Modified: 2023-12-13 09:33:47 - Feat.: - Title: Obstarávanie na výstavbu banskobystrickej nemocnice predĺžili o mesiac 03 - Modified: 2023-05-30 05:06:25 - Feat.: - Title: Nekončí len detské oddelenie v Trebišove, zatváranie oznámila ďalšia nemocnica 04 - Modified: 2023-05-17 09:05:45 - Feat.: - Title: Ďalšia nemocnica zatvára detské oddelenie. Chýbajú jej lekári 05 - Modified: 2023-04-20 16:25:44 - Feat.: - Title: Naschvál neprijímame lekárov? Je to nezmysel, tvrdia nemocnice
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
19. apríl 2024 04:17