Nemocnice sú na hrane, personál nestíha. Najhoršie je to cez víkendy.TASR
StoryEditor

Miliarda eur len do vybraných nemocníc? Je to diskriminácia, tvrdia riaditelia ostatných zariadení

19.04.2021, 09:41
Autor:
redred
Sme presvedčení, že všetci pacienti bez rozdielu si zaslúžia nové alebo zrekonštruované budovy nemocníc a kvalitnejšiu zdravotnú starostlivosť, hovorí Marián Petko.
Historicky najväčšia investícia do slovenského zdravotníctva v rámci Plánu obnovy má skončiť len v niektorých vybraných zariadeniach. Drvivá väčšina nemocníc a zdravotníkov na Slovensku neuvidí z viac ako 1,1 miliardy eur ani jedno jediné euro. Ide o diskriminačné rozhodnutie, ktoré poškodí celý sektor na najbližšie desiatky rokov. Tvrdí to Asociácia nemocníc Slovenska (ANS), ktorá zastrešuje 78 zdravotníckych zariadení, zväčša neštátnych alebo menších štátnych.

Asociácia nemocníc Slovenska preto spúšťa kampaň „Pomôž svojej nemocnici“, v ktorej vyzýva ľudí, aby svojou podporou prispeli k zmene tohto rozhodnutia vlády SR a pomohli zabezpečiť investície pre svoju nemocnicu. Pripravovaný návrh v rámci Plánu obnovy totiž podľa nich nevychádza z kritéria dôležitosti a úlohy nemocníc, ale všetky peniaze plánuje vložiť len do zariadení, ktorých zriaďovateľom je Ministerstvo zdravotníctva.

„Ak by sa návrh nezmenil, z veľkej časti slovenských pacientov, ktorí majú tú smolu, že žijú v regióne s „neštátnou“ nemocnicou robí občanov druhej kategórie. My sme presvedčení, že všetci pacienti bez rozdielu si zaslúžia nové alebo zrekonštruované budovy nemocníc a kvalitnejšiu zdravotnú starostlivosť,“ hovorí Marián Petko, prezident Asociácie nemocníc Slovenska.

„Zároveň v situácii, keď takmer polovica všetkých pacientov s Covid-19 bola hospitalizovaných v našich nemocniciach, čo ich personál zvládal len s vypätím posledných síl, je tento zámer obrovskou neúctou voči práci zdravotníkov. Ak dostanú pocítiť, že si ich na Slovensku neceníme, stratíme aj tých posledných lekárov a sestry, ktoré odídu za lepšími podmienkami do iných krajín,“ dodáva.

Diskusia

Asociácia tvrdí, že návrh Plánu obnovy pre zdravotníctvo nebol prediskutovaný so zdravotníckymi organizáciami a obsahuje veľké množstvo nedostatkov. „Slovenské zdravotníctvo tak môže premeškať historickú možnosť konečne výrazne zlepšiť podmienky a kvalitu pre zdravotníkov a aj pacientov. Vyzývame preto všetkých, aby sa zastali „svojej“ nemocnice a na webovej stránke www.pomozsvojejnemocnici.sk prispeli k prehodnoteniu tohto diskriminačného rozhodnutia vlády SR“, dodala asociácia.

Zároveň sa ohradzuje voči tomu, aby bol akýkoľvek poskytovateľ zdravotníckej starostlivosti diskriminovaný na základe toho, kto je jeho zriaďovateľ alebo vlastník. „Žiadame, aby pred rozhodnutím o investíciách bola vykonaná dôkladná analýza potrieb zdravotníctva a najmä optimalizácia siete nemocníc“, dodala.

Reakcia ministerstva

Úžitok z plánu obnovy a odolnosti budú mať pacienti aj samotní zdravotníci bez ohľadu na to, v akej právnej forme poskytujú zdravotnú starostlivosť. V reakcii na tvrdenia Asociácie nemocníc Slovenska to uviedla hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová.

Ústredným bodom snaženia vedenia rezortu zdravotníctva je podľa jej slov kvalitné poskytovanie zdravotnej starostlivosti pacientovi. „Radikálne zvýšiť kvalitu a dostupnosť zdravotnej starostlivosti je aj cieľom Plánu obnovy a odolnosti SR. Preto odmietame jeho spochybňovanie,“ uviedla.

Ministerstvo tvrdí, že reštart zdravotníctva znamená, že sa dajú na Slovensku do pohybu reformy a investície. „V organickom prepojení reforiem a investícií, ktoré obsahuje plán obnovy, je cesta ku kvalitnému a ekonomicky udržateľnému zdravotníctvu," reagovala hovorkyňa.

Plán obnovy ráta podľa ministerstva s reformami, ako optimalizácia siete nemocníc, reformou prípravy investičných projektov v zdravotníctve, centralizáciou riadenia najväčších nemocníc, optimalizáciou siete akútnej zdravotnej starostlivosti, novou definíciou neodkladnej zdravotnej starostlivosti či reformou poskytovania všeobecnej starostlivosti. Nadväzovať na ne bude investičná činnosť v oblasti projektovej prípravy a projektového riadenia investícií, nemocnice v novej sieti, digitalizácia v zdravotníctve, výstavba a obnova staníc záchrannej zdravotnej služby a obnova ich vozového parku, ďalej akútne telemedicínske služby a kapacity Operačného strediska ZZS či podpora otvárania nových ambulancií primárnej starostlivosti v nedostatkových oblastiach.

Z. Eliášová doplnila, že napríklad investície do nových ambulancií sa týkajú výhradne súkromných ambulancií, keďže tie sú v súkromných rukách. Dokument plánu obnovy za oblasť zdravotníctva bol podľa vyjadrenia Z. Eliášovej zároveň prerokovaný so všetkými relevantnými subjektmi. Na otázku Zdravotníckych novín, s ktorými konkrétne, hovorkyňa nereagovala.

„Odborníci z rezortu zdravotníctva zároveň rokujú s kolegami z Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR a so zástupcami Európskej komisie o ďalších zdrojoch na výstavbu zdravotníckych zariadení z nového eurofondového obdobia,“ uzavrela Z. Eliášová. ​

M. Petko však v rozhovore pre Zdravotnícke noviny potvrdil, že Asociácia nemocníc Slovenska nebola prizvaná na žiadne rokovanie o optimalizácii siete. "Navyše rozprávať o ANS ako o asociácii súkromných nemocníc je úplný nezmysel, lebo naše nemocnice poskytujú službu vo verejnom záujme. Sú to nemocnice pod samosprávnymi krajmi, niektoré sú neziskové organizácie, a len časť z nich je súkromná, aj to len z hľadiska vlastníctva, pretože z hľadiska poskytovania zdravotnej starostlivosti fungujú presne tak ako štátne nemocnice, teda vo verejnom záujme. A sú platené z verejných zdrojov," zdôraznil.

01 - Modified: 2021-04-01 10:17:12 - Feat.: 0 - Title: Peniaze pôjdu len do štátnych nemocníc: Oznámili nám len, že to je politické rozhodnutie, hovorí Marián Petko
01 - Modified: 2024-04-16 06:59:38 - Feat.: - Title: ANS sa dohodla na pokračovaní zmlúv aj s VšZP a Dôverou 02 - Modified: 2024-02-14 15:30:20 - Feat.: - Title: Tabuľka: Ministerstvo zverejnilo plán prerozdelenia financií v zdravotníctve 03 - Modified: 2024-01-31 11:53:09 - Feat.: - Title: Asociácia nemocníc a zdravotnícki odborári vyzývajú ministerstvo na zverejnenie plánu prerozdelenia financií 04 - Modified: 2023-11-23 09:00:31 - Feat.: - Title: Optimalizácia siete nemocníc by sa mala posunúť, navrhuje ANS 05 - Modified: 2023-11-28 09:12:02 - Feat.: - Title: Veľkú reformu nemocníc asi posunú. Analytik sa obáva, aby z toho nebol trend
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
23. apríl 2024 11:45