Nedávne štúdie ukazujú, že očkovanie znižuje riziko ochorenia chrípky v rozmedzí od 40 percent do 60 percent, keď sú očkovacie látky dobre spárované proti vírusom. Niektorí ľudia veria, že vakcína proti chrípke u detí nefunguje. Je pravda, že účinnosť sa mení podľa veku. Je to spôsobené zmenou imunitného systému dieťaťa v priebehu jeho rastu. Jedna štúdia amerického Úradu verejného zdravotníctva zistila, že očkovacie látky proti chrípke znížili riziko výskytu chrípky súvisiacej s pediatrickou intenzívnou starostlivosťou o 74 percent. Pediater a predseda pre imunizáciu John Dunn zo zdravotného strediska Kaiser Permanente Washington odkazuje rodičom: "Každoročne máme veľa otázok o očkovacej látke proti chrípke. Všetkým vo veku šesť mesiacov a starším odporúčame očkovanie. Chrípka je vážne, potenciálne smrteľné ochorenie. Chrípková vakcína je najlepší spôsob, ako sa uistiť, že ste vy a vaši blízki chránení."Pixabay
StoryEditor

Slováci sa vlani chceli očkovať aj proti chrípke, chýbali však vakcíny. Situácia sa môže zopakovať

09.04.2021, 09:19
Autor:
kš
Odborníci varujú, že na to, aby záujemcovia o vakcíny proti chrípke ich aj naozaj dostali, treba ich už teraz objednať. Všeobecní lekári a zdravotnícke zariadenia tak môžu urobiť prostredníctvom lekární iba do konca apríla.

Pre zabezpečenie hladkého priebehu očkovania a ochrany populácie pred epidémiou chrípky je podľa odborníkov nevyhnutné očkovaciu sezónu 2021/2022 plánovať včas. Preto už teraz treba začať s predobjednávkami.

Lekárnici aj výrobcovia vakcín upozorňujú, že treba myslieť na zvýšený záujem rizikových skupín pacientov o očkovanie proti chrípke a zabezpečiť tak dostatočné kapacity pre každého, kto bude mať o vakcínu záujem. Všeobecní lekári a zdravotnícke zariadenia tak môžu urobiť prostredníctvom lekární iba do konca apríla.

Podobné rizikové skupiny

Epidémia nového koronavírusu zatienila riziko iných respiračných nákaz. Očkovacie látky sa každoročne m...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
20. apríl 2024 14:14