archív Karlova univerzita
StoryEditor

Acylpyrín namiesto ivermektínu? Pri covide je to podľa šéfa prestížnej kliniky lepšie riešenie

30.03.2021, 08:00
Bežne používané lieky obsahujúce kyselinu acetylsalicylovú majú protizápalový a protizrážanlivý účinok.

Najlepším liekom na koronavírus je pacientov imunitný systém. Povedal to doc. MUDr. Martin Balík, PhD., vedúci lekár Kliniky anestéziológie, resuscitácie a intenzívnej medicíny 1. LF UK  a Všeobecnej fakultnej nemocnice Praha na konferencii Karlovej univerzity s názvom Rok s covidom – ako ďalej?

Mediálne podporovaný zhon po ivermektíne pri liečbe covidu označil za udivujúci. „Prekvapuje ma, že verejnosť nezháňa acylpyrín. Máme celkom pekné dáta o tom, že môže až o polovicu znížiť preklopenie do závažnej formy koronavírusu svojím protizápalovým a protizrážanlivým efektom v dávke jednej tablety denne. Myslím, že by to bolo oveľa lepšie ako ivermektín,“ povedal doc. Balík.

Ide o bežne používané lieky s účinnou látkou kyselinou acetylsalicylovou, ktoré sú dostupné pod rôznymi obchodnými názvami ako aspirín, acylpyrín či anopyrín. „Musí to byť vo vyššej dávke ako pri prevencii ischemických chorôb,“ zdôraznil doc. Balík na margo užívania.

Povolenia

Ivermektín na liečbu covidu je v rámci EÚ povolený len v Českej a Slovenskej  republike. Európska lieková agentúra (EMA) ho neodporučila používať na prevenciu a liečbu choroby COVID-19 s odôvodnením, že v súčasnosti neexistujú dostatočné dôkazy o jeho účinnosti. Použitie ivermektínu považuje za prípustné len v rámci dobre navrhnutých klinických štúdií.

V ČR bol ivermektín odporúčaný tamojším Štátnym ústavom na kontrolu liečiv len na použitie pod dohľadom lekára v nemocniciach, napriek tomu bol presadený aj do ambulantnej praxe. Na Slovensku bol povolením exministra Krajčího umožnený dovoz takmer štvrť milióna balení ivermektínu do verejných lekárni, kde je dostupný na lekársky predpis.

Objavili sa aj prípady porušovania predpisov pri nákupe tohto lieku v zahraničí a jeho dodania súkromnými osobami priamo do ambulancií.

Samotný výrobca ivermektínu vyhlásil, že neexistujú dôkazy o jeho účinnosti v liečbe covidu a varoval pred jeho používaním.

Štúdie

Hlavný odborník ministerstva zdravotníctva SR pre anestéziológiu a intenzívnu medicínu doc. MUDr. Jozef Firment, PhD., uvádza použitie ivermektínu v materiáli Zásady a odporúčania pre diagnostiku a liečbu pacientov s COVID-19 na OAIM. Ide o oficiálny dokument schválený rezortom zdravotníctva.

„S ivermektínom je problém v tom, že je to lacný liek a nenájde sa organizácia, ktorá by urobila veľkú  štúdiu, lebo štúdie sú drahé. Podľa môjho názoru je veľmi problematické, aby na ivermektín boli urobené veľké štúdie, kde bude priekazné, ako účinkuje a či účinkuje, aké má vedľajšie účinky atď. V súčasnej dobe nemám nejaké informácie, že by ivermektín mal nejaké významné vedľajšie účinky. S indikáciou je to trošku labilné, lebo veľké tvrdenie nie sú, sú to len menšie štúdie, kde sú epizodicky zaznamenané v podstate pozitívne účinky,“ povedal doc. Firment na seminári o používaní neregistrovaných liekov s dovetkom, že ivermektínu verí na 60 percent. 

Všeobecný lekár MUDr. Pavol Trnovec, PhD., sa na margo dôvery v ivermektín vyjadril kriticky. „Akurát včera som bol na telekonferencii, kde sa hovorilo aj o ivermektíne, a bol tam aj pán, ktorého si veľmi vážim za prácu v jeho odbore a ktorý sa vyjadril, že ivermektínu verí na 60 percent. Ja mám na to však takýto názor: verím Pánu Bohu, verím svojej žene, svojim priateľom a blízkym, ale ako lekár by som mal vedieť. No a keď neviem, tak by som mal pátrať po dátach a rozhodovať sa podľa nich. Ak mám na to vzdelanie, priestor a čas, iniciujem a uskutočním po jej schválení štúdiu a po jej publikovaní opriem svoje tvrdenia o fakty. Otázka však je, prečo s takouto štúdiou nikto neprišiel,“ povedal v rozhovore pre Postoj.

Tlak na lekárov

Viacerí slovenskí lekári z nemocníc aj ambulancií priznávajú veľký tlak zo strany pacientov, ktorí sa dožadujú liečby týmto liekom.

Šéf pražskej kliniky intenzívnej medicíny M. Balík pripomína, že ivermektín je liek proti parazitom. „Jeho mechanizmus účinku voči koronavírusu je veľmi hypotetický a v podstate sa nemáme vôbec čoho chytiť. Lekári by nemali podliehať mediálnym tlakom,“ dodal na margo lieku proti parazitom.

MUDr. Hana Roháčová, PhD., primárka Kliniky infekčných, parazitárnych a tropických chorôb z Fakultnej nemocnice Bulovka potvrdila, že ivermektín sa u nich na klinike nepoužíva. „Mám k nemu tiež výhrady, nepodávame ho,“ uviedla.

Infektológ a hlavný epidemiológ prestížneho pražského Inštitútu klinickej a experimentálnej medicíny (IKEM) MUDr. Petr Smejkal hovorí, že v súčasnosti máme problém s praktizovaním medicíny založenej na dôkazoch a podávaním liekov registrovaných liekovými agentúrami s overenou bezpečnosťou a účinnosťou. „Ak nie sú preverené štúdiou, tak to všeobecne nie je dobrá lekárska prax. A to sa týka aj isoprinozínu aj ivermektínu,“ konštatoval MUDr. Smejkal. 

01 - Modified: 2021-03-06 08:32:21 - Feat.: 0 - Title: Medicínske kapacity o ivermektíne: Seriózne zdravotnícke zariadenia by nemali obchodovať s planou nádejou 02 - Modified: 2021-03-08 13:15:01 - Feat.: 0 - Title: Lekári z ambulancií priznávajú: Kvôli ivermektínu sme pod tlakom 03 - Modified: 2021-02-18 07:44:11 - Feat.: 0 - Title: Kvapky pre holuby či pasta pre kone. Aj takto sa zháňa ivermektín 04 - Modified: 2021-02-24 10:43:24 - Feat.: 0 - Title: Národné toxikologické centrum eviduje prvé problémy po užití ivermektínu, pacientov odviezla záchranka 05 - Modified: 2021-03-22 13:45:12 - Feat.: 0 - Title: EMA neodporučila používanie ivermektínu na liečbu a prevenciu covidu
01 - Modified: 2024-04-18 07:45:26 - Feat.: - Title: Ako sanitári či praktické sestry môžu pracovať aj študenti, navrhuje vláda 02 - Modified: 2024-04-18 07:35:21 - Feat.: - Title: Vláda schválila vojenskú nemocnicu v Prešove. Obrana bude stavať aj škôlky, glosuje opozičný poslanec 03 - Modified: 2024-04-18 09:22:50 - Feat.: - Title: Koniec benefitov na zuby, financie majú ísť ambulanciám 04 - Modified: 2024-04-17 07:17:46 - Feat.: - Title: Vláda chystá oddlženie nemocníc a výstavbu novej v Prešove 05 - Modified: 2024-04-12 07:30:12 - Feat.: - Title: Študenti LF UK sa budú vzdelávať v elektronickom zdravotníctve
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
18. apríl 2024 20:26