Častý kontakt s chemikáliami (na záhrade, v zamestnaní, v byte), užívanie niektorých liekovPixabay
StoryEditor

Rysuje sa ďalší liek proti covidu, firma hlási sľubné výsledky

23.03.2021, 10:58
Autor:
TasrTasr
Firma uviedla, že skúšky robila na ľuďoch, u ktorých podľa odborníkov existuje vyššie riziko nakazenia koronavírusom, teda na starších ľuďoch a osobách s vážnymi zdravotnými problémami.

Švajčiarsky farmaceutický gigant Roche v utorok oznámil sľubné výsledky klinických skúšok koktailu proti ochoreniu COVID-19, ktorý vyvinul spolu s americkou biotechnologickou firmou Regeneron. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

Výsledky tretej fázy skúšok ukázali, že kombinácia protilátok kasirivimab a imdevimab "znižuje riziko hospitalizácie alebo smrti o 70 percent u nehospitalizovaných pacientov s ochorením COVID-19", uviedla spoločnosť Roche v oznámení.

Tento liek tiež "výrazne skracuje trvanie príznakov o štyri dni", zo 14 na desať.

Roche uviedla, že skúšky robila na ľuďoch, u ktorých podľa odborníkov existuje vyššie riziko nakazenia koronavírusom, teda na starších ľuďoch a osobách s vážnymi zdravotnými problémami.

Protilátkové lieky, ktoré zabraňujú koronavírusu množiť sa v tele človeka, vyvíja viacero farmaceutických spoločností - v nádeji, že nájdu účinnú liečbu, ktorá spolu s očkovacími látkami pomôže v boji proti rôznym objavujúcim sa variantom koronavírusu.

Roche poznamenala, že tento liek je jedinou kombináciou monoklonálnych protilátok, ktorá je účinná voči hlavným variantom koronavírusu, z ktorých niektoré sú nákazlivejšie a spôsobujú vážnejší priebeh ochorenia covid.

Levi Garraway, hlavný expert na medicínu v spoločnosti Roche a šéf vývoja produktov, uviedol, že "po celom svete sa zvyšujú počty nových prípadov nákazy a len minulý týždeň ich hlásili viac ako tri milióny".

 "Tento skúmaný koktail protilátok môže priniesť nádej ako prípadná nová liečba vysokorizikových pacientov - predovšetkým vo svetle najnovších dôkazov, ktoré ukazujú, že kasirivimab spoločne s imdevimabom sú aktívne aj proti hlavným objavujúcim sa variantom," napísal Garraway vo vyhlásení.

Výsledky teraz firma odovzdá regulačným úradom a odborníkom na nezávislé posúdenie.

01 - Modified: 2021-03-22 13:45:12 - Feat.: 0 - Title: EMA neodporučila používanie ivermektínu na liečbu a prevenciu covidu
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
18. apríl 2024 21:26