StoryEditor

Nového ministra zdravotníctva stále nepoznáme. Predošlého odborníci a zdravotníci kritikou nešetria

18.03.2021, 13:42

Stále nie je jasné, kto bude novým ministrom zdravotníctva, po tom, čo prezidentka SR Zuzana Čaputová prijala minulý týždeň demisiu ministra zdravotníctva Mareka Krajčího.

V hre sú viaceré mená, stále sa hovorí o súčasnom štátnom tajomníkovi rezortu financií Marcelovi Klimekovi, Eve Horváthovej z OĽANO, či o štátnych tajomníkoch ministerstva zdravotníctva Jane Ježíkovej a Petrovi Stachurovi.

Karty by mohla zamiešať aj súčasná politická situácia. Kým jeden z koaličných partnerov, strana SAS už otvorene hovorí o svojom konci vo vláde, stále nie je jasné, čo urobí strana Za ľudí.

Ak by vo vláde ostali, mohlo by im pripadnúť viac ministerstiev, pričom zdravotníctvo by mohla viesť ministerstvo poslankyňa Za ľudí Andrea Letanovská, ktorá bola pred voľbami tieňová ministerka a kandidátka Za ľudí na tento post.

Podľa našich informácií jej meno ako prípadnej ministerky zdravotníctva namiesto Mareka Krajčího padlo aj na koaličných rokovaniach pred dvoma týždňami, a to zo strany SAS. Jej nomináciu mal údajne vtedy odmietnuť premiér Igor Matovič. Rezort zdravotníctva momentálne patrí OĽANO.

Zhodnotenie

Marek Krajčí bol ministrom zdravotníctva rok. Jeho ročné pôsobenie Mareka Krajčího hodnotia jednotlivé komory, analytici, zdravotné poisťovne, pacientske organizácie a inštitúcie pôsobiace v slovenskom zdravotníctve rôzne. Väčšina z nich sa zhodla v tom, že pred rokom očakávali od nového ministra, aby priniesol a presadil potrebné zmeny v zdravotníctve v prospech nielen zdravotníkov, ale aj pacientov, no takmer nič z toho sa nenaplnilo.

„Nič z toho sa nestalo. Je pravda, že minister to nemal jednoduché. Neobstojí však argument ,lebo korona‘. Koronakríza je obrovskou skúškou a ukázala v plnej nahote rozklad systému. Žiaľ, na jeho vrchole stál váhavý a neistý minister – bez vízie, bez rešpektu, bez riadiacich schopností. Rozvrat legislatívy, chaos v ambulanciách, decimácia nemocníc, dovoz neregistrovaných liekov, zmätok v očkovaní, únik dát, čudná personálna politika, nekomunikácia s odbornou verejnosťou. Slušný človek, avšak tragický minister,“ zhrnula MUDr. Monika Palušková, PhD., MBA, prezidentka Spoločnosti všeobecných lekárov Slovenska.

Podľa analytika Martina Smatanu Marek Krajčí síce chcel v rámci COVID-19 sprísniť opatrenia, ale manažérsky podcenil viaceré kroky a nepretlačil svoje opatrenia ani medzi svojimi vlastnými kolegami. „Za jeho pôsobenia pripravili, ale nestihli zverejniť viaceré projekty, ktoré si zaslúžia pochvalu, napr. návrh novej siete nemocníc či zmeny v liekovej politike. Verím, že ak sa projekty politicky neohnú, tak pomôžu nášmu sektoru a Marek Krajčí si za to zaslúži svoj podiel vďaky,“ dodal.

Prinášame vám hodnotenie ročného pôsobenia Mareka Krajčího zo strany organizácií a inštitúcií.

PhDr. Mária Lévyová, prezidentka Asociácie na ochranu práv pacientov
Pred rokom sme si priali na poste ministra zdravotníctva dobrého manažéra, ktorý by dokázal presadiť potrebné zmeny v zdravotníctve v prospech pacientov. Po roku, ktorý do veľkej miery ovplyvnil boj s pandémiou, sme však pochopili, že záujem pacienta je len frázou. Aj napriek našim opakovaným snahám priniesť návrhy na zlepšenie sme sa reakcie zo strany ministerstva nedočkali.

MUDr. Monika Palušková, PhD., MBA, prezidentka Spoločnosti všeobecných lekárov Slovenska
Pred rokom sme si želali ministra a ministerstvo zdravotníctva, ktoré postavia na nohy vypitvané a zdevastované zdrav...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2020-10-01 10:12:34 - Feat.: 0 - Title: Akého ministra si želáte?
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
19. apríl 2024 17:03