TASR/DPA
StoryEditor

Vakcína AstraZeneca na Slovensku pokračuje, podľa ŠÚKL prevažujú prínosy nad rizikami

15.03.2021, 15:45
Autor:
TASRTASR
Štátny ústav na kontrolu liečiv sleduje podozrenia na nežiaduce účinky vakcín hlásené nielen na Slovensku, ale aj v európskych štátoch.

Štátny ústav na kontrolu liečiv (ŠÚKL) odporúča na Slovensku pokračovať v očkovaní vakcínou AstraZeneca. Prínosy vakcíny aj naďalej prevyšujú všetky riziká. Na sociálnej sieti to uviedol štátny ústav.

Štátny ústav na kontrolu liečiv sleduje podozrenia na nežiaduce účinky vakcín hlásené nielen na Slovensku, ale aj v európskych štátoch.

​Viaceré krajiny v posledných dňoch pozastavili očkovanie proti ochoreniu Covid-19 vakcínou od AstraZeneca alebo pozastavili použitie niektorých šarží po evidovaní hlásení, ktoré sa týkali výskytu krvných zrazenín u ľudí očkovaných touto vakcínou.

"Pozastavenie očkovania je vo všetkých prípadoch preventívnym krokom. Príčinná súvislosť medzi očkovaním a trombózou nebola preukázaná. Momentálne dostupné údaje nenasvedčujú tomu, že by zaznamenané prípady trombembólií priamo súviseli s očkovaním vakcínou AstraZeneca," priblížil Štátny ústav na kontrolu liečiv.

Ostatné členské štáty Únie spolu s krajinami, ako Spojené kráľovstvo, Kanada, Austrália a Mexiko, pokračujú v očkovaní. V Spojenom kráľovstve a Únii bolo dokopy podaných vyše 17 miliónov dávok vakcíny a počet komplikácií spojených s krvnými zrazeninami u očkovaných ľudí nebol vyšší ako u bežnej populácie.

Prínosy vakcíny podľa Štátny ústav na kontrolu liečiv tak aj naďalej prevyšujú všetky riziká, čo bolo potvrdené aj Európskou liekovou agentúrou, Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO) a Medzinárodnou spoločnosťou pre trombózu a hemostázu.

"Štátny ústav preto na základe všetkých dostupných dôkazov a takisto na základe nepriaznivej epidemiologickej situácie na Slovensku odporúča pokračovať v očkovaní touto vakcínou," skonštatoval Štátny ústav na kontrolu liečiv.

V prípade, že Štátny ústav na kontrolu liečiv bude mať pochybnosti o bezpečnosti vakcíny bezodkladne príjme kroky na zabezpečenie ochrany zdravia ľudí, napríklad preventívnym zablokovaním šarže vakcíny.

"V prípade akýchkoľvek pochybností o očkovaní jednou z vakcín je potrebné poradiť sa s ošetrujúcim lekárom, ktorý na základe znalostí celkového zdravotného stavu posúdi vhodnosť očkovania," zdôraznil na záver Štátny ústav na kontrolu liečiv.

01 - Modified: 2024-04-16 09:11:46 - Feat.: - Title: Mapa odhalila covidovú „oponu smrti“ naprieč Európou, Slovensko je na chvoste 02 - Modified: 2024-03-17 14:00:00 - Feat.: - Title: Vedci preskúmali muža, ktorý absolvoval 217 očkovaní 03 - Modified: 2024-03-15 11:44:09 - Feat.: - Title: Čierny kašeľ je tu, nevylučuje sa ani vznik lokálnych epidémií 04 - Modified: 2024-01-04 13:10:02 - Feat.: - Title: Personálne rošády pokračujú. ŠÚKL, HZS aj HaZZ majú nových šéfov 05 - Modified: 2023-12-17 17:00:00 - Feat.: - Title: EÚ má svoj prvý zoznam kritických liekov, má pomôcť zabrániť výpadkom
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
18. apríl 2024 02:59