Pixabay
StoryEditor

Záujem o vyšetrenie protilátok na nový koronavírus stúpol až trojnásobne

01.03.2021, 08:56
Autor:
klkl
Všeobecná zdravotná poisťovňa bude tieto vyšetrenia hradiť už len v prípade, ak budú lekárom vykázané ako oprávnené.

V posledných mesiacoch má čoraz viac ľudí záujem zistiť, či prekonali bezpríznakový Covid- 19. Len v decembri a v januári zaznamenala Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) vo vykázanej zdravotnej starostlivosti nárast výkonov na vyšetrenie protilátok na nový koronavírus o takmer 300 %.

Poisťovňa však tvrdí, že výsledok tohto vyšetrenia vo veľkej väčšine prípadov nemá medicínsky významnú výpovednú hodnotu.Sú ľudia, ktorí si ani po prekonaní COVID-u nevytvoria protilátky, respektíve ich dynamika tvorby a odbúravania je veľmi individuálna“, uviedol hovorca VšZP Matej Neumann. A ak sa aj preukáže, že človek má určitú hladinu protilátok, vôbec to neznamená, že v prípade infekcie nie je šíriteľom nákazy.

 „Pravdepodobným dôvodom zvýšeného nárastu vyšetrení je snaha poistencov zistiť prípadné asymptomatické prekonanie infekcie alebo overiť si hladinu protilátok pred či po očkovaní,“ uviedol a dodal, že spomínané vyšetrenie nie je určené na takúto informatívnu diagnostiku. Jeho primárnym cieľom je diferenciálna diagnostika komplikovaných klinických stavov. „Všeobecná zdravotná poisťovňa preto bude tieto vyšetrenia hradiť len v prípade, ak budú lekárom vykázané ako oprávnené“, upozornil.

 Vyšetrenie hladín protilátok proti koronavírusu môže preukázať, či sa človek s vírusom už stretol, či organizmus spustil obrannú reakciu a či si už vybudoval imunitu tvorbou protilátok. Výsledok však nemá žiadny vzťah k zdravotnej starostlivosti a má iba bazálnu informatívnu hodnotu s nejednoznačnou klinickou interpretáciou.

 Ľudia, ktorí prekonali ochorenie COVID-19, budú voči nemu s vysokou pravdepodobnosťou imúnni najmenej päť mesiacov. Očkovanie po prekonaní COVID-19 sa odporúča po 90 dňoch. Najlepšou obranou organizmu pred vírusmi je silná imunita.

V prípade indikácie lekárom vyšetrenie na protilátky hradia zdravotné poisťovne

Bezplatne zistiť protilátky na Covid- 19 si mohli vlani poistenci zdravotnej poisťovne Dôvera v rámci preventívnej prehliadky, a to od júna do októbra. Dnes im poisťovňa ponúka na takéto vyšetrenie zľavu.

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
20. apríl 2024 02:37