TASR/Ján Krošlák
StoryEditor

Skalická nemocnica skončila s bezplatnými antigénovými testami

20.02.2021, 09:00
Autor:
redred
Nemocnica sa zamerala sa na očkovanie a vytvorila aj výjazdový očkovací tím. Jediným problémom je momentálny nedostatok vakcín, ktoré však nemocnice nevedia ovplyvniť.

Skalická fakultná nemocnica ukončila bezplatné antigénové testovanie. Zamerať sa chce najmä na očkovanie. Podľa nemocnice jedinou šancou, ako sa vyrovnať s pandémiou popri dodržiavaní protipandemických opatrení je práve masívne očkovanie.

Skalická nemocnica, ktorá od decembra 2020 patrí do siete Agel, zatiaľ podala 3800 dávok vakcíny proti covid-19. Vakcináciu absolvovalo aj 357 zamestnancov nemocnice. Zároveň vytvorila aj výjazdový očkovací tím. PCR testy bude nemocnica v mobilnom odberovom mieste realizovať aj naďalej.

,,Kapacity nemocníc sú všade v aktuálnej pandemickej situácii obmedzené. Preto sme sa rozhodli sústrediť naše aktivity na očkovanie a vytvoriť okrem stabilného vakcinačného centra s dvomi vakcinačnými ambulanciami aj výjazdový tím. Ten by mal vyjsť v ústrety najmä skupinám seniorov a ďalších subjektov, kde je veľkou pomocou prísť očkovať priamo na miesto, lebo sa z najrôznejších dôvodov nemôžu dostaviť k nám do nemocnice,“ vysvetlil dôvod ukončenia antigénového testovania námestník pre liečebno-preventívnu starostlivosť MUDr. Daniel Vidovič.

Ako dodal, obyvatelia Skalice majú možnosť sa dať bezplatne otestovať na ďalších miestach.

„V súčasnosti je oveľa väčší záujem o očkovanie a v odôvodnených prípadoch o vykonanie PCR testu. Ten budeme vykonávať aj naďalej tak pre samoplatcov, ako aj v indikovaných prípadoch,“ dodal MUDr. Vidovič. Samoplatcovia, ktorí majú záujem o vykonanie PCR testu, sa musia objednať prostredníctvom nemocničného rezervačného systému ambulantných vyšetrení. Pacienti, ktorí prichádzajú do nemocnice na urgentný zákrok, resp. na hospitalizáciu, bude nemocnica testovať naďalej na vlastné náklady.

Vakcinácia verejnosti je z pohľadu zdravotníkov skalickej nemocnice bezproblémová. Jediným problémom je momentálny nedostatok vakcín, ktoré nemocnice nevedia ovplyvniť. Všetci záujemcovia o očkovanie sa musia registrovať na portáli www.korona.gov.sk a rešpektovať usmernenia Ministerstva zdravotníctva SR, ktoré skupiny obyvateľov môžu byť v ktorej vlne očkovania vakcinované.

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
27. apríl 2024 02:23