očkovanie, vakcínaReuters
StoryEditor

Európska únia pomôže s očkovaním na západnom Balkáne, ďalšiu pomoc pošle do Moldavska

19.02.2021, 17:16
Autor:
tasrtasr

Európska komisia (EK) v piatok oznámila, že v spolupráci so Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO) podporí regionálny projekt na podporu bezpečného a účinného očkovania obyvateľov krajín západného Balkánu proti COVID-19 a prostredníctvom Mechanizmu EÚ v oblasti civilnej ochrany pošle do Moldavska ochranné prostriedky na pomoc v boji proti pandémii koronavírusu.

Komisia spresnila, že na základe žiadosti Moldavska o pomoc Rumunsko ponúklo tejto krajine rôzne osobné ochranné prostriedky. Zásielka pozostáva z pol druha milióna chirurgických masiek, 100 000 masiek typu FFP3, 100 000 ochranných oblekov a 100 000 párov ochranných rukavíc.

Eurokomisár pre krízové riadenie Janez Lenarčič uviedol, že ide o doplnok k predchádzajúcim dodávkam osobných ochranných prostriedkov, pľúcnych ventilátorov a dezinfekčných prostriedkov z Českej republiky, Poľska a Rakúska.

Regionálny projekt v hodnote viac ako sedem miliónov eur pre krajiny západného Balkánu je zameraný na podporu bezpečného a účinného očkovania obyvateľov tohto regiónu. Projekt pomôže pripraviť región na efektívne prijímanie a podávanie vakcín COVID-19 vrátane vakcín získaných cez program COVAX a prostredníctvom mechanizmu zdieľania vakcín zakúpených EÚ cez jednotlivé členské štáty Únie.

V širšom meradle má tento projekt zlepšiť odolnosť regiónu proti mimoriadnym krízam v oblasti zdravia a podporiť udržateľné financovanie univerzálnej zdravotnej starostlivosti, čo má aj podobu školenia zdravotníckych pracovníkov a vývoj nových informačných systémov pre zavádzanie vakcín.

Eurokomisár pre susedstvo a rozšírenie Olivér Várhelyi pri tejto príležitosti pripomenul, že projekt na podporu očkovacích kampaní na západnom Balkáne je doplnkom k predošlému balíku pomoci vo výške 70 miliónov eur určeného na podporu očkovania v tomto regióne.

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
19. apríl 2024 21:56