TASR/Lukáš Grinaj
StoryEditor

Odberové miesto v bratislavskej Karlovej Vsi náhle končí, ministerstvo nepredĺžilo zmluvu

05.02.2021, 11:27
Autor:
TasrTasr
V kritickej situácii, keď je koronakríza na vrchole, ide zo strany ministerstva zdravotníctva o krok, ktorému nerozumiem. Takto okomentoval rozhodnutie riaditeľ odboru zdravotníctva BSK a lekár kraja Tomáš Szalay.

Mobilné odberové miesto (MOM) na testovanie na ochorenie COVID-19 v poliklinike v bratislavskej Karlovej Vsi v piatok končí. Ministerstvo zdravotníctva totiž nevyhovelo ponuke v pokračovaní súčasnej zmluvy. Dôvodom je, že toto MOM nevedelo zabezpečiť testovanie aj cez víkendy. TASR o tom informovala hovorkyňa Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Lucia Forman. Riaditeľ odboru zdravotníctva BSK a lekár kraja Tomáš Szalay uviedol, že sa o skončení odberového miesta dozvedeli v poslednej chvíli.

"V kritickej situácii, keď je koronakríza na vrchole, ide zo strany ministerstva zdravotníctva o krok, ktorému nerozumiem. Ministerstvo totiž zbytočne rigídne trvalo na tom, že odberové miesto musí začať fungovať aj cez víkend, čo z personálnych dôvodov nebola poliklinika schopná zabezpečiť. A tak namiesto toho, aby sme testovali päť dní v týždni, nebudeme testovať vôbec," skonštatoval Szalay.

Ministerstvo zdravotníctva v januári vyhlásilo piatu výzvu na zriaďovanie mobilných odberových miest. Na základe nej prepláca náklady na fungovanie odberových miest. Poskytovateľ je povinný vykonávať diagnostické vyšetrenia v rozsahu minimálne šesť dní v týždni, z toho minimálne jeden deň má byť deň pracovného voľna alebo deň pracovného pokoja. MOM, ktoré fungovali podľa predchádzajúcich ministerských výziev, sa podľa rezortu zdravotníctva musia prispôsobiť týmto novým požiadavkám. "BSK sa opakovane snažil presvedčiť ministerstvo zdravotníctva, aby od tejto podmienky upustilo. Žiaľ, nad občanmi kraja zvíťazila byrokracia," myslí si Szalay.

MOM v poliklinike v Karlovej Vsi začalo fungovať v decembri 2020 na základe tretej výzvy ministerstva zdravotníctva. Za dva mesiace prevádzky sa tu otestovalo vyše 11.000 ľudí. Z toho 4,6 percenta s pozitívnym výsledkom na COVID-19. Za osem hodín denne dokázali zamestnanci otestovať 310 ľudí. Po povinnom zavedení štátneho objednávkového systému v polovici januára klesla podľa BSK kapacitná priepustnosť MOM na 252 ľudí denne.

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
19. apríl 2024 00:28