Tá je často jediným príznakom takzvaného tichého infarktu. Je oveľa nebezpečnejší, lebo srdce postihuje rovnako, no keďže o ňom človek nevie, nezačne sa liečiť. Známky tichého infarktu môžu tiež zahŕňať nepohodlný tlak v čeľusti, hornej časti chrbta alebo ramien. Žiadna bolesť v hrudi však neprichádza.Flickr
StoryEditor

Častejšie kašeľ a únava, čuch zostáva. Ako spoznať britskú mutáciu

27.01.2021, 13:38
Autor:
iDnesiDnes
Strata chuti a strata čuchu boli výrazne menej časté u ľudí pozitívnych s britským variantom Covid- 19.
Ľudia nakazení britskou mutáciiou koronavírusu majú častejšie kašeľ, bolí ich hrdlo a sú viac unavení. V porovnaní s pôvodným variantom covidu sa u nich menej často prejavuje strata chuti a čuchu, uvádza agentúra Reuters s odvolaním sa na Britský štatistický úrad (ONS).
"Strata chuti a strata čuchu boli výrazne menej časté u ľudí pozitívnych s (britským) variantom," uvádza ONS. "Iné príznaky boli bežnejšie u britskej mutácie, najčastejšie bol kašeľ, bolesť hrdla, únava, myalgia (bolesť svalov) a horúčka," dodáva ONS. Dýchavičnosť, bolesť hlavy a ťažkosti so zažívaním sú rovnako časté u oboch variantov.
Prieskum bral do úvahy pacientov pozitívne testovaných na covid-19 v Británii v období od 15. novembra 2020 do 16. januára 2021. Štúdia infekcií ONS patrí podľa Reuters k hlavným nástrojom pre odhad komunitného šírenia koronavírusu.
Takzvaná britská mutácia, ktorá sa prvýkrát objavila na juhovýchode Anglicka v decembri minulého roka, je výrazne nákazlivejšia. Podľa britskej vlády je navyše možno o 30 percent smrteľnejší než pôvodný kmeň, vedci ale toto tvrdenie zatiaľ skôr odmietajú a odvolávajú sa na nedostatočný rozsah skúmaných dát. Panujú obavy, že existujúce vakcíny, alebo tie, ktoré sú ešte len vo fáze vývoja, by mohli byť proti mutácii menej účinné.

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
18. apríl 2024 19:15