Štúdia publikovaná v časopise Cancer Research zistila, že ženy s rodinnou anamnézou rakoviny prsníka zdvojnásobili svoje riziko prácou v klinickom laboratóriu. Predtým ako mali prvé dieťa a pracovali s organickými rozpúšťadlami, ako je benzén, ich riziko vyskočilo o ďalších 40 percent. Výskumníci tiež zistili zvýšené riziko u pracovníkov v továrňach.Pixabay
StoryEditor

Českí vedci vyvinuli biočip proti novému typu koronavírusu

22.01.2021, 07:43
Výhodou je, že okrem prítomnosti vírusu dokáže zmerať aj jeho koncentráciu. Navyše, mal by odhaliť nielen existujúce známe varianty nového koronavírusu, ale aj jeho prípadné mutácie, ktoré sa objavili napríklad vo Veľkej Británii alebo v Južnej Afrike.

Pripomína nápojový automat, dokáže otestovať veľký počet ľudí a nebude vyžadovať kvalifikovaný personál. Navyše, mal by odhaliť nielen existujúce známe varianty nového koronavírusu, ale aj jeho prípadné mutácie, ktoré sa objavili napríklad vo Veľkej Británii alebo v Južnej Afrike.

Prototyp prístroja na zistenie koronavírusu SARS-CoV-2 zo slín, ktorý vymysleli českí vedci, je o krok bližšie k využitiu v praxi. Jedinečnú technológiu vymysleli vedci z Fyzikálního ústavu Akademie věd ČR (FZÚ AV). Akademie věd tiež uviedla, že podľa doterajších testov technológia biočipu preukázala citlivosť porovnateľnú s bežne používanými PCR testmi.

Vývoj

O úspechu vo vývoji biosenzora na zistenie koronavírusu českí vedci informovali prvýkrát v lete. V súčasnosti sa ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
17. apríl 2024 01:27