StoryEditor

Bojovník proti dezinformáciám: Je to masívna záplava. Najcitlivejšie je, keď hoaxy šíria samotní lekári

18.01.2021, 13:30
Autor:
redred
Odborník na hoaxy z ministerstva zdravotníctva Jakub Goda porozprával o tom, aké najabsurdnejšie hoaxy našiel, aj o tom, ako chcú presvedčiť ľudí, aby sa nechali zaočkovať a prečo musia spolupracovať aj s Políciou SR.

Čo všetko je v náplni vašej práce?

Ministerstvo zdravotníctva si uvedomilo, že na sociálnych sieťach je príliš veľa dezinformácií a je to skutočne veľký problém. Primárne sa to ukázalo počas pandémie, a keďže je to urgentná vec, bolo treba niečo s tým robiť. Súvisí to aj s tým, aký komunikátor je ministerstvo zdravotníctva ako také v online prostredí. Tá práca spočíva nielen v monitorovaní a vyhľadávaní dezinformácií a hoaxov, ale v snahe urobiť z ministerstva moderného a silného hráča v online prostredí, ktorý funguje na sociálnych sieťach a na internete.

Máte pocit, že ťaháte za kratší koniec? Že komunikácia mala byť nastavená možno skôr?

Určite, myslím si, že sa týmto smerom malo uberať už niekoľko rokov. Tá záplava toho, čo počas pandémie z internetu vychádza, je obrovská, je to masívne. Na druhej strane vidíme veľký dopyt po tom, aby ministerstvo zdravotníctva, ako štátna inštitúcia, komunikovala aj týmto spôsobom. Z kanálov na sociálnych sieťach sa relatívne rýchlo darí vybudovať pomerne silné médiá a je veľký záujem aj zo strany médií, aj zo strany ľudí, ktorí to zdieľajú, šíria, a takto sa nám darí posilňovať hlas inštitúcie.

Akú najabsurdnejšiu dezinformáciu ste zachytili v posledných dňoch?

Zachytil som, že RUKY- ODSTUP- RÚŠKA sú satanské iniciačné rituály. V tom článku dokonca písali, že oni netvrdia, že je to alebo nie je pravda a že to možno znie trocha šialene, ale aj tak to publikovali. Je to ale skôr taká absurdnosť. Nedávno sa napríklad šírila aj štatistika, veľmi manipulatívna, ktorá ukazovala počet úmrtí za jednotlivé roky. Zároveň tam dali rok 2020 a snažili sa tvrdiť, že úmrtia sú na jednej úrovni, pričom zmiešali dva rôzne typy údajov. Zatiaľ čo tie uplynulé roky boli zo Štatistického úradu, za rok 2020 bol len odhad, ktorý nezapočítaval úmrtia na COVID. A to je to, čo ľudia nevedia na prvú rozlíšiť a mnohí to zdieľali. Potom vyšli dáta zo štatistického úradu a ukázalo sa, že nadmerných úmrtí za m...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-12-09 07:25:43 - Feat.: - Title: Neliečená tehotenská cukrovka môže spôsobiť aj úmrtie nenarodeného dieťaťa 02 - Modified: 2023-09-30 05:57:15 - Feat.: - Title: Štát by mal podľa Slovákov dávať viac peňazí do zdravotníctva, nevyhýbame sa už ani poplatkom a pripoisteniu 03 - Modified: 2023-06-29 14:12:50 - Feat.: - Title: Viete si predstaviť, že užívate 55 druhov liekov denne? Aj takýto pacient na Slovensku existuje 04 - Modified: 2023-01-15 12:01:03 - Feat.: - Title: Veľký prehľad o najčítanejších článkoch na mediwebe za rok 2022 05 - Modified: 2023-01-11 13:24:33 - Feat.: - Title: Každých 72 minút zasiahne jedného Slováka cievna mozgová príhoda
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/meditalk, menuAlias = meditalk, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
18. apríl 2024 22:41