StoryEditor

Povinnosť poskytovať len neodkladnú starostlivosť majú iba nemocnice, ambulancií sa to netýka

07.01.2021, 11:19
Autor:
redred
Ministerstvo zdravotníctva tak reaguje na podnety viacerých ľudí, ktorí sa sťažovali, že ich ambulantní špecialisti odmietli ošetriť.

Povinnosť poskytovať výlučne neodkladnú zdravotnú starostlivosť majú len nemocnice, v ich lôžkovej časti a netýka sa ambulantných lekárov. Upozornilo na to ministerstvo zdravotníctva. Reagovalo tak na podnety viacerých ľudí, ktorí sa sťažovali, že ich ambulantní špecialisti odmietli ošetriť.

Na stúpajúci počet hospitalizovaných pacientov s COVID-19 zareagoval rezort zdravotníctva viacerými opatreniami. Jedným z nich je nariadenie pre vybrané nemocnice poskytovať iba neodkladnú zdravotnú starostlivosť. Tento pokyn, si však niektorí lekári vysvetlili po svojom.

Ministerstvo zdravotníctva zaznamenalo viacero podnetov od občanov, v ktorých sa uvádza, že ambulantní špecialisti ich odmietli ošetriť. Lekári mali argumentovať tým, že v súčasnosti majú poskytovať len neodkladnú zdravotnú starostlivosť. Rezort zdravotníctva vysvetľuje, že toto ich zdôvodnenie sa nezakladá na pravde. „Upozorňujeme, že povinnosť poskytovať výlučne neodkladnú zdravotnú starostlivosť majú len nemocnice, v ich lôžkovej časti. Jednotliví ambulantní špecialisti aj v súčasnosti poskytujú pacientom komplexnú zdravotnú starostlivosť,“ vysvetlil štátny tajomník Ministerstva zdravotníctva SR Peter Stachura. Ako doplnil štandardný režim v nemocniciach pokračuje pri onkologických pacientoch alebo tých, ktorým sa v nemocniciach poskytuje dialyzačná alebo biologická liečba.

Nariadenie ministerstva poskytovať len neodkladnú zdravotnú starostlivosť platí pre fakultné, univerzitné a všeobecné okresné nemocnice, ktoré sú v zozname subjektov hospodárskej mobilizácie. Rezort zdravotníctva poprosil zdravotnícke zariadenia o preplánovanie plánovaných úkonov. A to v prípadoch, že odsunutie zákroku nezhorší zdravotný stav pacienta. Rezort zdravotníctva odporúča pacientom, aby sa o termínoch informovali v konkrétnom zdravotníckom zariadení. Pred návštevou ambulancie odporúčame lekára telefonicky kontaktovať. V nemocniciach aj ambulanciách platia v súčasnosti prísne protiepidemické opatrenia.

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
25. apríl 2024 03:50