TASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

Vláda schválila tvrdý lockdown, platiť bude od zajtra

31.12.2020, 18:34
Autor:
TasrTasrredred
Na Slovensku bude od prvých minút nového roka 2021 platiť zákaz vychádzania s výrazným zúžením výnimiek. Rozhodla o tom vláda na štvrtkovom mimoriadnom rokovaní.

Najbližšie potraviny, cesta k lekárovi, do lekárne, či cesta do práce a za starostlivosťou o blízku osobu. Od zajtra bude platiť len pár výnimiek, kedy budú môcť ľudia opustiť svoje domovy.

Na Slovensku bude od 5.00 h 1. januára 2021 platiť prísny zákaz vychádzania s minimom výnimiek. Opatrenie bude platiť do 24. januára. Rozhodla o tom vláda na štvrtkovom mimoriadnom rokovaní, podrobnosti uviedli na tlačovej konferencii minister zdravotníctva Marek Krajčí, hlavný hygienik SR Ján Mikas a zástupcovia koaličných strán.

Kabinet výrazne zúžil okruh výnimiek, najzásadnejším je zrušenie stretávania sa s blízkymi v tzv. bubline. Zo zákazu vychádzania majú výnimku len cesta do zamestnania či výkonu podnikateľskej a obdobnej činnosti, ak nie je možné nariadiť prácu z domu, takisto cesta s cieľom zaobstarania nevyhnutných životných potrieb - potravín, liekov, zdravotníckych prostriedkov, hygienického a drogériového tovaru, krmiva a ďalších potrieb pre zvieratá, pohonných látok.

Taktiež má výnimku cesta do zdravotníckych zariadení s cieľom neodkladnej zdravotnej starostlivosti, cesta do lekárne či na testovanie na nový koronavírus. Vyňatá zo zákazu vychádzania je aj cesta do poisťovne, banky. Povolené je tiež vycestovať v prípade zabezpečenia starostlivosti o blízku osobu, ktorá je na takúto starostlivosť odkázaná.

Povolený ostáva pobyt v prírode, no iba v rámci okresu. Od polnoci budú zároveň zatvorené všetky lyžiarske strediská. Menia sa aj pravidlá pre hotely, ktoré nesmú prijímať nových hostí, už ubytovaní klienti môžu ostať, nesmú si však predĺžiť pohyb. Zatvorené ostanú aj kostoly, nebude možné tiež konzumovať jedlo v exteriéri prevádzok, jedlo si bude možné zobrať len domov.

Situácia v nemociach je podľa ministra zdravotníctva Mareka Krajčího (OĽANO) vážna a kritická. Priblížil, že COVID automat radí celé Slovensko do čiernej zóny. V nemocniciach je aktuálne z dôvodu ochorenia COVID-19 2672 pacientov a práceneschopných je 3100 zdravotníkov. K 11. januáru sa odhaduje, že bude 3000 až 3634 pacientov.

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
23. apríl 2024 18:44