HN/Peter Mayer
StoryEditor

Štátne záchranné služby vystupujú z asociácie

02.09.2020, 12:04
Autor:
tasrtasr

Záchranná zdravotná služba (ZZS) Bratislava a Záchranná služba (ZS) Košice k 1. septembru 2020 vystupujú z Asociácie záchrannej zdravotnej služby (AZZS). Ako pre TASR uviedol prezident asociácie Matej Polák, toto rozhodnutie ho neprekvapilo.

„AZZS prezentuje aj v našom mene rôzne, nielen mediálne názory na aktuálny stav v záchrannej službe, jej smerovanie či iné aspekty poskytovania tejto služby občanom, s ktorými sa ako štatutárni zástupcovia štátnych záchraniek nestotožňujeme,“ povedal v stanovisku riaditeľ ZS Košice Bystrík Mucha, podľa ktorého asociácia háji predovšetkým záujmy podnikateľských subjektov.

Riaditeľ bratislavskej ZZS Dušan Michalko doplnil, že ich cieľom je postupne vybudovať moderné a efektívne hospodáriace záchranné služby zriadené ministerstvom zdravotníctva.

Riaditeľ AZZS komentoval, že o pláne vystúpiť z asociácie hovorili politicky dosadení riaditelia štátnych záchraniek už od nástupu nového vedenia rezortu zdravotníctva. „Nejde o rozhodnutie samotných dočasných riaditeľov štátnych záchraniek, ale o pokyn, ktorý dostali z MZ SR ako súčasť plánu ministerstva na opätovné a nelegálne zoštátnenie záchrannej zdravotnej služby na Slovensku,“ povedal Polák s tým, že asociácia aj naďalej združuje väčšinu profesionálnych poskytovateľov záchrannej zdravotnej služby, a to tak pozemnej, ako aj leteckej.

Odchod dvoch štátnych členov rešpektuje. „Na druhej strane je však potrebné povedať, že išlo o členov, s ktorými mala asociácia dlhodobé reputačné problémy, keďže s nimi boli chronicky spájané negatívne kauzy predražených obstarávaní, sťažností ich vlastných zamestnancov a neustálych politických nominácií,“ dodal.

AZZS bude po odchode košickej a bratislavskej záchranky zastupovať 135 pozemných staníc ZZS z celkového počtu 321 staníc, ktoré na Slovensku fungujú.

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
20. apríl 2024 06:37