StoryEditor

Nový prerozdeľovací model má pomôcť VšZP

13.08.2020, 11:13
Navrhovaný ex-post mechanizmus môže zdravotné poisťovne demotivovať v snahe zefektívňovať zdravotnú starostlivosť

Ministerstvo zdravotníctva prichádza s ďalším návrhom, ktorý by mal pomôcť predovšetkým Všeobecnej zdravotnej poisťovni (VšZP). Aspoň tak vidia nový návrh prerozdeľovacieho mechanizmu analytici aj súkromné zdravotné poisťovne.

„Základným dôvodom, pre ktorý bol zavedený nadlimit, je, že sa dá využiť na dofinancovanie nejakej zdravotnej poisťovne (ZP). To je v skutočnosti jediný dôvod, pre ktorý sa niečo podobné má zavádzať,“ tvrdia bývalí predstavitelia Inštitútu zdravotnej politiky Michal Štofko a Martin Smatana. Aj Union vníma navrhované zmeny ako snahu zvýhodniť zdravotnú poisťovňu s najvyšším počtom poistencov, ktorou je stále VšZP.

O čo ide? Odvody na zdravotné poistenie platíme všetci povinne zo zákona, zamestnancom odchádzajú z výplaty, SZČO platia podľa výsledku ročného zúčtovania a za poistencov štátu platí odvody štát. Zamestnanec platí priemerne 147 eur, za poistenca štátu ide do ZP 32 eur. Následne tieto peniaze (95 %) od všetkých zdravotných poisťovní a štátu putujú do „jedného spoločného balíka“, kde sa začne zložitý proces prerozdeľovania medzi všetky tri zdravotné poisťovne.

Stručne povedané, všetky zdravotné poisťovne odvádzajú 95 percent z vybratého poistného na jeden účet, z ktorého sa na základe štátom určených pravidiel, ako napríklad vek, pohlavie poistencov či náklady na ich lieky, rozdelí medzi jednotlivé poisťovne. V praxi to vyzerá tak, že VšZP dostane viac peňazí, ako vyzbiera na odvodoch od svojich poistencov, naopak, súkromné poisťovne vyberú viac peňazí, ale zo spoločného balíka dostanú menej.

Je tak zabezpečené spravodlivé prerozdelenie zdrojov v zdravotnom poistení, ktoré fun...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
18. apríl 2024 22:34