Veľká štúdia so 72 000 potvrdenými pacientmi COVID-19 v Číne zistila, že 81 percent prípadov bolo miernych, ďalších 14 percent bolo závažných (charakterizovaných ťažkosťami s dýchaním) a 5 percent bolo kritických. Celkovo bola miera úmrtnosti 2,3 percenta. Nedávno WHO oznámila, že miera úmrtí v číne je 3,8 percenta, ale poznamenala, že rýchlo klesá, pretože úroveň starostlivosti sa rýchlo zvyšuje. Mesto Wu-chan (kde táto choroba vznikla) ​​bolo na začiatku zaplavené pacientmi a nemocnice nemohli poskytnúť náležitú starostlivosť z dôvodu obrovského dopytu. U čínskych pacientov, ktorých príznaky sa začali po 1. februári, je miera úmrtnosti iba 0,7 percenta. Miera úmrtnosti by mohla byť ešte nižšia, pretože veľmi mierne prípady COVID-19, ktoré sa podobajú nachladnutiu, pravdepodobne nie sú hlásené. Podieľ smrteľných prípadov je tiež o dosť nižší ako u už prekonaných koronavírusov SARS a MERS.Reuters
StoryEditor

V nemocniciach pripravujú červené pavilóny

V Univerzitnej nemocnici Bratislava (UNB) ako najväčšej slovenskej nemocnici odštartovali práce na vytvorení tzv. červených pavilónov, kde sa bude sústreďovať liečba pacientov s ochorením COVID-19. Minister zdravotníctva Marek Krajčí v médiách uviedol, že okrem UNB pôjde aj o Univerzitnú nemocnicu L. Pasteura v Košiciach a výhľadovo aj Univerzitnú nemocnicu v Martine a Špecializovanú nemocnicu sv. Svorada Zobor v Nitre. V prípade potreby a veľkého náporu pacientov sa predpokladá transformácia celého zdravotníckeho zariadenia na tzv. COVID-nemocnicu.

Podľa údajov Inštitútu zdravotnej politiky MZ SR je v slovenských ústavných zdravotníckych zariadeniach spolu 31 300 lôžok, z toho je takmer 500 lôžok na infekčných oddeleniach. Zhruba 4 000 lôžok je možné okamžite reprofilizovať pre pacientov s ochorením COVID-19. Podľa údajov z pondelka 30. marca bolo hospitalizovaných spolu 120 pacientov s potvrdenou nákazou koronavírusom.

„Aktuálny stav je pre Slovensko postačujúci. Disponujeme ešte desiatkami voľných lôžok na aktuálnych infekčných oddeleniach, no musíme myslieť dopredu a byť pripravení. Preto štartujeme v najväčšej Univerzitnej nemocnici Bratislava, ktorá má pripravený plán reprofilizácie.

Prispôsobovať ho bude aktuálnemu stavu,“ povedal minister zdravotníctva.

Rezort sa prioritne zameriava na reprofilizáciu lôžok v nemocniciach, no počíta s tým, že v prípade potreby prídu na rad priestory aj ďalších z...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
16. apríl 2024 22:34