očkovanie, vakcínaTASR
StoryEditor

Kedy vzniká imunita po očkovaní proti COVID-19?

28.12.2020, 18:48
Autor:
redred
Druhá dávka sa podáva 21 dní po prvej dávke.

Na Slovensku sa v sobotu (26.12.) večer vo Fakultnej nemocnici v Nitre začalo očkovanie proti ochoreniu COVID-19. Ako prvý dostal vakcínu infektológ prof. Vladimír Krčméry. V nedeľu (27.12.) sa pokračovalo s očkovaním aj v Bratislave, Banskej Bystrici a Košiciach.

Prvá registrovaná vakcína, ktorou sa očkuje aj na Slovensku, sa podáva v dvoch dávkach. Štátny ústav pre kontrolu liečiv na sociálnej uviedol, že už po prvej dávke dôjde k určitej imunitnej odpovedi organizmu, avšak na to, aby sa dosiahla sľubovaná účinnosť vakcíny je potrebná aj druhá dávka.

"Takýto postup, kedy sa podáva viacero dávok vakcíny na dosiahnutie a udržanie imunitnej reakcie, poznáme aj z očkovaní proti iným ochoreniam, napr. pri očkovaní hexavakcínou alebo očkovaní proti pneumokokom v detstve," pripomína ŠÚKL.

Druhá dávka sa podáva 21 dní po prvej dávke. Ako popisuje ŠÚKL, "ochranný účinok vakcíny nastupuje približne po siedmich dňoch po druhej dávke. Vytvorenie imunity od podania prvej dávky po nastúpenie očakávanej imunitnej odpovede po podaní druhej dávky teda trvá približne mesiac. Preto je nevyhnutné nepodľahnúť ihneď po očkovaní pocitu bezpečia a prestať dodržiavať bezpečnostné zásady ako nosenie rúška či obmedzenie sociálnych kontaktov."

Štátny ústav následne dodáva, že aj keď klinické skúšania ukázali vysokú účinnosť proti symptomatickému ochoreniu COVID-19, žiadna vakcína ani liek nemá stopercentnú účinnosť. Na to, aby sa dosiahol ochranný účinok vakcíny v spoločnosti, je potrebné zaočkovať podľa momentálne dostupných odhadov aspoň dve tretiny ľudí. 

Hoci je vakcína jedným z najúčinnejších spôsobov boja s pandémiou, jej efekt sa ukáže až po niekoľkých mesiacoch, keď sa preočkuje významná časť populácie. "Dovtedy je potrebné dodržiavať nariadenia a odporúčania úradu verejného zdravotníctva – nosiť rúška, často a dôkladne si umývať ruky či minimalizovať kontakty mimo vlastnej domácnosti," vyzýva ŠÚKL.

Na Slovensko zatiaľ dorazilo približne 10-tisíc vakcín, celkovo ich je nakontrahovaných 18 miliónov. Dodávky vakcíny s názvom Comirnaty od spoločností Pfizer a BioNTech prišli v zaplombovanom vozidle. Ako informoval Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL), vakcíny prevážali v termoboxe a následne uskladnili v hlbokomraziacom boxe v nitrianskej nemocnici.

01 - Modified: 2020-12-26 10:20:33 - Feat.: 0 - Title: Prvý zaočkovaný Slovák bude Krčméry. Vakcínu dostane spolu s ďalšími epidemiológmi 02 - Modified: 2020-12-28 07:56:37 - Feat.: 0 - Title: Na Slovensko dorazili prvé vakcíny na prevenciu ochorenia COVID-19
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
18. apríl 2024 04:05