HN
StoryEditor

Infikovaní zdravotníci s covidom už môžu požiadať o úrazový príplatok

19.11.2020, 11:23
Podmienkou je potvrdenie zamestnávateľa, že k nákaze došlo pri výkone práce. Oficiálne štatistiky uvádzajú, že väčšina zdravotníckych pracovníkov sa infikuje mimo zdravotníckeho zariadenia.

Zdravotnícki pracovníci, ktorí sa pri výkone povolania nakazia COVID-19 a budú práceneschopní, dostanú k náhrade mzdy aj úrazový príplatok. Výška príplatku predstavuje 25 percent denného vymeriavacieho základu zamestnanca. Spolu s nemocenským dostane zamestnanec počas PN zhruba 80 percent jeho hrubého príjmu, čo predstavuje jeho čistú mzdu.

Novelu zákona o sociálnom poistení, ktorá zjednodušuje prístup zamestnancov k úrazovému príplatku, dnes podpísala prezidentka SR. Zákon platí dňom vyhlásenia.

Úrazový príplatok dostane zamestnanec, ktorý je počas krízovej situácie uznaný za dočasne práceneschopného z dôvodu nákazy novým koronavírusom a ktorému zamestnávateľ potvrdí, že ochorenie vzniklo pri práci, kde je preukázateľný kontakt s týmto ochorením alebo s infekčným materiálom. Týka sa to zamestnancov zdravotníckych a sociálnych zariadení a tiež ľudí vykonávajúcich činnosti vo verejnom záujme počas krízovej situácie súvisiacej s pandémiou, pri ktorých hrozí zvýšené riziko nákazy.

Priznávanie príplatku podľa nových pravidiel bude znamenať zjednodušenie. „Nebude potrebné preukazovať podmienku choroby z povolania, keďže uznanie choroby z povolania je administratívne náročný proces, do ktorého sú zapojené pracoviská pracovného lekárstva a úrady verejného zdravotníctva. Po novom bude stačiť, ak zamestnávateľ potvrdí, že sa zamestnanec nakazil pri výkone zamestnania,“ vysvetlila hovorkyňa ministerstva práce Michaela Slivková Kirňaková.

Potvrdenie zamestnávateľa

Úrazový príplatok vyplatí zamestnancom Sociálna poisťovňa. „Zamestnávateľ bude Sociálnej poisťovni potvrdzovať, že ochorenie COVID-19 u zamestnanca vzniklo pri práci, na tlačive. Sociálna poisťovňa si už prípady ochorenia COVID-19 upravila tlačivo Oznámenie poistnej udalosti, ktoré bude zverejnené na webovej stránke hneď, ako bude novela zákona uverejnená v Zbierke zákonov,“ informoval Marian Škotka z odboru komunikácie s verejnosťou v Sociálnej poisťovni.

Prezident Asociácie nemocníc Slovenska Marián Petko na otázku, či nemocnice ako zamestnávatelia vedia potvrdiť, kde sa zdravotník nakazil, reagoval stručne: „Nevieme.“

Ak sa zamestnanec nakazí ochorením COVID-19 pri práci, zamestnávateľovi vzniká osobitná zodpovednosť podobne ako za škodu pri pracovnom úraze alebo chorobe z povolania. Advokát Slavomír Slávik zo spoločnosti Slavikattorneys v rozhovore pre Hospodárske noviny upozornil na právne aspekty v súvislosti so zodpovednosťou zamestnávateľa. „Zamestnanec musí preukázať, že k vzniku ujmy, a teda k ochoreniu, došlo pri plnení pracovných úloh a v priamej súvislosti s nimi. Musí teda preukázať, že sa nakazil v práci. Toto je však v súvislosti s pandemickým šírením ochorenia COVID–19 prakticky nemožné. Dá sa predpokladať, že zamestnávateľ sa bude brániť práve tým, že zamestnanec sa mohol nakaziť napríklad cestou do práce, pri nákupe potravín alebo od rodinných príslušníkov. Zamestnanec by tak musel preukázať, že žije v akejsi bezinfekčnej bubline,“ hovorí advokát.

Podľa posledných zverejnených údajov zo 4. novembra bolo u nás infikovaných 2 491 zdravotníkov. Úrad verejného zdravotníctva uviedol, že 1 903 z nich sa nakazilo mimo pracoviska. Na otázky, akým spôsobom stanovuje miesto nákazy v prípade zdravotníckych pracovníkov, úrad neodpovedal.

01 - Modified: 2020-11-18 09:31:29 - Feat.: 0 - Title: Nemocnice pristupujú k nasadeniu pozitívnych zdravotníkov do práce opatrne 02 - Modified: 2021-11-25 09:54:17 - Feat.: 0 - Title: Čo znamená núdzový stav pre zdravotníkov?
01 - Modified: 2022-05-02 07:32:29 - Feat.: - Title: Nemocnice rušia reprofilizované lôžka. Mení sa aj vyplácanie covidových príplatkov 02 - Modified: 2022-03-25 18:44:01 - Feat.: - Title: Nový liek na covid je vhodný aj pre deti. Chráni pred infekciou najmenej pol roka 03 - Modified: 2022-03-18 08:44:50 - Feat.: - Title: Rodiny zdravotníkov sa ani po roku nedočkali sľubovaného odškodnenia 04 - Modified: 2022-02-08 16:21:18 - Feat.: - Title: Zmena v liečbe pacientov s omikronom: K účinnému lieku sa dostanú rýchlejšie 05 - Modified: 2022-01-26 14:36:13 - Feat.: - Title: Etická komisia podporila povinné očkovanie proti koronavírusu. Je to morálna povinnosť, tvrdí
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
19. apríl 2024 02:10