StoryEditor

Nemocnice pristupujú k nasadeniu pozitívnych zdravotníkov do práce opatrne

18.11.2020, 10:16
Univerzitná nemocnica v Martine ako prvá potvrdila prácu piatich asymptomatických zdravotníkov s pozitívnym antigénovým testom.

Regionálne úrady verejného zdravotníctva v rámci epidemiologického vyšetrovania zhromažďujú  údaje o celkovom počte pozitívnych zdravotníckych pracovníkov, ktoré zahŕňajú nemocničný, ambulantný aj iný sektor. Ministerstvo zdravotníctva zverejňuje dáta len za ústavné zdravotnícke zariadenia. Podľa nich bolo k 30. októbru 2020 covid pozitívnych alebo suspektných 1 906 zdravotníkov pracujúcich v nemocniciach. Za týždeň toto číslo stúplo na 2 452, čo je nárast takmer o 30 percent.

Výpadok zdravotníckeho personálu riešia nemocnice rôznym spôsobom, od hľadania pracovníkov výzvami na sociálnych sieťach, požiadavkami na okresné úrady na zabezpečenie zdravotníkov uložením pracovnej povinnosti až po nasadenie infikovaných zamestnancov bez klinických príznakov. Deje sa tak v súlade s usmernením hlavného hygienika, ktoré bolo vydané krátko pred prvým kolom celoplošného testovania ako poistka pre prípad vysokého počtu pozitívne testovaných zamestnancov nemocníc.

Univerzitná nemocnica v Martine ako prvá potvrdila prácu piatich asymptomatických zdravotníkov s pozitívnym antigénovým testom, s použitím nariadených ochranných prostriedkov a výlučne na pracovisku s covid pozitívnymi pacientami. Ostatné nemocnice k tomuto riešeniu pristupujú s veľkou opatrnosťou.

Liptovská nemocnica v Liptovskom Mikuláši má 34 pozitívne testovaných zdravotníkov. Zatiaľ nikoho z nich nenasadila do pracovného procesu. „Každý deň sa situácia mení a vyvíja. V prípade veľmi kritickej situácie by sme museli pristúpiť aj k takémuto riešeniu a budeme postupovať v zmysle usmernenie hlavného hygienika,“ uviedla projektová manažérka nemocnice Zuzana Marcineková.

Ďalší nasadení

Fakultná nemocnica s poliklinikou Žilina mala  k 9. novembru v karanténe 107 zdravotníckych pracovníkov, vo väčšine sú to zdravotníci pozitívne testovaní PCR testom. „Na oddeleniach, kde je to možné, sa snažíme zvládnuť situáciu predovšetkým bez nasadenia zdravotníkov, ktorí by boli pozitívne testovaní na ochorenie COVID-19. K ich zaradeniu do práce sme v nevyhnutnej miere zatiaľ pristúpili len v troch prípadoch na oddelení vnútorného lekárstva, pričom pri dvoch z týchto zdravotníkov išlo o vedúcich pracovníkov, ktorí po dobu ich služby v maximálnej miere obmedzili osobný kontakt s pacientmi a kolegami. Tretí pracovník bol prioritne priradený k administratívnym a iným úkonom rovnako mimo kontaktu s pacientmi,“ potvrdila hovorkyňa žilinskej nemocnice Lenka Záteková.

Zdôraznila, že sa riadia usmernením hlavného hygienika, prácu infikovaných zdravotníkov a dodržiavanie podmienok pravidelne kontroluje referát hygieny a epidemiológie. Aktuálne už uplynula ich doba karantény, počas ktorej sa neprejavili žiadne príznaky.

Poučenie o vplyve

Univerzitná nemocnica Bratislava (UNB) má v rámci svojich piatich nemocníc  v domácej karanténe 91 zdravotníkov. Bezpríznakoví zdravotníci s pozitívnym testom na tunajších klinikách a oddeleniach nepracujú. Všetci sú v karanténe a do práce sa vracajú po 10 dňoch. „Z hľadiska bezpečnosti a ochrany zdravia zdravotníkov v aktuálnej situácii neplánujeme k tomuto kroku pristúpiť,“ povedala na margo nasadzovania infikovaných pracovníkov hovorkyňa UNB Eva Kliská. „Na druhej strane vnímame a rozumieme situácii v nemocniciach, ktoré k tomuto kroku museli pristúpiť. Z nášho pohľadu by muselo ísť jednoznačne o slobodne prejavenú vôľu takéhoto zdravotníka, ktorý bude poučený, že to môže mať negatívny vplyv na jeho zdravotný stav, resp. na priebeh ochorenia,“ dodala E. Kliská.

Univerzitná nemocnica L. Pasteura v Košiciach zatiaľ nemusela pristúpiť k nasadeniu pozitívne testovaných bezpríznakových pracovníkov do pracovného procesu. „V súčasnosti máme v karanténe 77 zdravotníckych pracovníkov, zatiaľ sme schopní zabezpečiť zdravotnú starostlivosť o pacientov vďaka reorganizácii. Pokiaľ to bude nevyhnutné, pristúpime k nasadeniu len bezpríznakových pozitívnych pracovníkov s ochorením COVID19 a v rozsahu usmernení hlavného hygienika. Teda, len v nevyhnutných prípadoch a len, ak to bude potrebné na zabezpečenie starostlivosti o pacientov s ochorením COVID 19,“ povedala Monika Krišková z komunikačného oddelenia košickej nemocnice.

Pracovná povinnosť

Okresné úrady vydali zatiaľ 15 príkazov na pracovnú povinnosť. „Požadované kritériá na zdravotnícky personál zadávajú priamo nemocnice podľa ich potrieb. Na základe týchto informácií následne okresné úrady vydávajú príkazy ľuďom zo zoznamov, ktoré majú k dispozícii z úradov práce a NCZI. V okrese Levice boli doručené príkazy s nástupom v utorok 10. novembra 2020 - 3 lekárom a 9 sestrám. V okrese Čadca boli doručené príkazy s dátumom nástupu 9. novembra 2020 pre tri zdravotné sestry,“ informoval Petar Lazarov z kancelárie ministra vnútra. Zdôraznil, že ak sa po vydaní príkazu zistí objektívna prekážka na nástup, príkaz bude zrušený. 

01 - Modified: 2020-10-31 14:25:29 - Feat.: 0 - Title: Infikovaní zdravotníci bez klinických príznakov môžu ďalej pracovať 02 - Modified: 2020-11-03 14:03:36 - Feat.: 0 - Title: Zdravotníci s potvrdeným ochorením COVID-19 dostanú úrazový príplatok
01 - Modified: 2024-04-16 09:11:46 - Feat.: - Title: Mapa odhalila covidovú „oponu smrti“ naprieč Európou, Slovensko je na chvoste 02 - Modified: 2024-02-29 08:30:49 - Feat.: - Title: Poznámka: O skúsenostiach v medicíne 03 - Modified: 2024-02-13 08:34:38 - Feat.: - Title: Skončí sa zvyšovanie počtu medikov len zbytočne vyhodenými peniazmi? Rozhodnú viaceré faktory 04 - Modified: 2024-01-18 10:07:02 - Feat.: - Title: Lekárske fakulty budú môcť prijať o 150 študentov viac 05 - Modified: 2024-01-10 13:54:17 - Feat.: - Title: Analýza: Dožívame sa o roky menej. Porovnanie zdravotníctva u nás a vo vyspelých krajinách
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
19. apríl 2024 17:22