Biologická liečbaDreamstime
StoryEditor

Biologická liečba je už rok dostupná v dermatologických ambulanciách

16.11.2020, 12:43
Benefit pre pacientov bez nutnosti dochádzať do centier naráža na limity špecialistov

Moderná biologická terapia pacientov so stredne závažnou až závažnou ložiskovou psoriázou sa z ôsmich Centier pre biologickú liečbu psoriázy pred rokom rozšírila do spádových dermatovenerologických ambulancií. MUDr. Vladimír Flimer, hlavný odborník pre MZ SR pre dermatovenerológiu, hodnotí tento krok pozitívne. „Pacient tak nemusí cestovať niekedy aj viac ako 100 kilometrov do centra, ale môže ju dostať a byť monitorovaný v svojej spádovej kožnej ambulancii. Paralýza ambulantnej sféry na začiatku roka spôsobená pandémiou COVID-19 tiež spomalila prípravu pacientov, a preto očakávame, že tento benefit prinesie v budúcnosti pacientom, ale aj kolegom dermatológom, možnosť poskytnutia včasnej liečby bez potreby smerovať psoriatikov do centier biologickej liečby,“ povedal MUDr. Flimer.

Psoriáza je systémové, ťažšie zápalové autoimunitné multifaktoriálne ochorenie na genetickom podklade. Pacienti so psoriázou majú vyššie riziko malignít, predovšetkým lymfómov. „U neliečeného stredne ťažkého alebo ťažkého psoriatika by na to mal lekár myslieť. U 30 – 40 % pacientov sa vyvinie psoriatická artritída,“ upozornila MUDr. Katarína Kovarčíková z Centra biologickej liečby psoriázy vo Fakultnej nemocnici Nitra s tým, že u pacientov s psoriázou je v súvislosti s pridruženými ochoreniami zaznamenaná vyššia morbidita aj mortalita.

Liečba

Pacient podľa závažnosti psoriázy prechádza jednotlivými fázami terapie. Liečebným štandardom je lokálna liečba. Podľa slov MUDr. Flimera je účinná aj fototerapia, je však limitovaná počtom prístrojov nachádzajúcich sa väčšinou na pracoviskách v krajských mestách, čo znamená zníženú dostupnosť pre pacientov.

Pacienti so stredne závažnou alebo závažnou psoriázou musia najprv absolvovať systémovú liečbu. „Pokiaľ je pacient stabilizovaný, pokračuje sa v liečbe. No niektoré molekuly nie je možné podávať dlhšie ako dva roky. Keď vyčerpáme tieto možnosti, môžeme pacienta indikovať na biologickú liečbu,“ objasnil MUDr. Flimer.

Biologická liečba, ktorá sa u nás používa 14 rokov, bola spočiatku lokalizovaná do centier. „Zasadzoval som sa hlavne o to, aby biologická liečba bola dostupná bližšie k pacientovi a aby si všetko vybavil v dermatovenerologickej ambulancii. Pred indikáciou je potrebné vykonať rad vyšetrení, ktoré môže pacient absolvovať vo svojej spádovej oblasti a nie je potrebné posielať ho do krajského centra,“ vysvetlil V. Flimer.

Poukázal na fakt, že absolvovať všetky potrebné vyšetrenia trvá pacientom aj niekoľko mesiacov, čo súvisí s nedostatkom špecialistov v regiónoch. MUDr. Kovarčíková potvrdila, že čakacie lehoty u reumatológov v okresnom meste sú tri až šesť mesiacov.

Pokrok

Pokrok v liečbe psoriázy umožňuje väčšine pacientov žiť plnohodnotný život so žiadnymi alebo len s minimálnymi príznakmi psoriázy. „Pri biologickej liečbe dochádza k výraznému zlepšeniu stavu kože a eliminácii zápalových prejavov,“ konštatoval V. Flimer.

Systémová terapia pri psoriáze lokalizovanej v oblasti vlasov, nechtov či genitálu nie je podľa slov MUDr. Kovarčíkovej účinná, preto je vhodná skôr na biologickú liečbu.

Práca v centre biologickej liečby umožňuje využívať benefity multidisciplinárnej spolupráce, či už konzultácie s reumatológom, psychiatrom, kardiológom, prípadne onkológom. V súčasnosti sa biologická liečba psoriázy podáva aj onkologickým pacientom. Neplatí ani vekový limit, ktorý bol v nedávnej minulosti do 65. roku života pacienta.

Štandard

Psoriáza postihuje v priemere 2 – 4 % európskej populácie. Nelíši sa medzi rôznymi socioekonomickými skupinami, ale rastie s vekom. Muži a ženy sú celkovo postihnutí rovnako, ale muži mávajú prevažne ťažší priebeh ako ženy. Vzplanutie psoriázy je možné v každom veku, najviac sa objavuje prvý raz už do 35. roku života. V 10 percentách prípadov sa prejavuje v detstve, najčastejšie u dievčat. Kľúčovú úlohu pri vzniku a vo vývoji psoriázy zohráva porucha imunitného systému a zápal.

Donedávna sa za štandard úspešnosti liečby považovalo, keď pacient dosiahol 75 % zlepšenie pôvodného postihnutia kože. V súčasnosti je však vďaka inovatívnej liečbe možné už úplné alebo takmer úplné vyčistenie kože a vymiznutie zápalových ložísk.

01 - Modified: 2021-10-30 16:24:46 - Feat.: - Title: Psoriáza častejšie postihuje ženy, ťažší priebeh majú ale muži
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
15. apríl 2024 14:47