HN
StoryEditor

Ministerstvo zdravotníctva prehodnotí navrhovanú výšku pokút

09.11.2020, 08:28
Sankcie pre poskytovateľov zdravotnej starostlivosti sú bez zmeny už 14 rokov, podľa rezortu sú nízke.

Ku kritike navrhovaného zvýšenia pokút pre poskytovateľov zdravotnej starostlivosti sa po zástupcoch ambulantného sektora pridala aj Slovenská lekárska komora. Aplikáciu pokút od Úradu pre dohľad, ktorých výšku v prípade právnických osôb chce ministerstvo zdravotníctva posunúť na úroveň 100-tisíc eur, označila komora za likvidáciu sankcionovaných poskytovateľov. „Je naivné sa domnievať, že ambulancia poskytujúca zdravotnú starostlivosť ako právnická osoba je schopná zaplatiť pokutu vo výške 100-tisíc eur a ekonomicky prežiť,“ uvádza sa vo vyhlásení komory.

Podraz voči zdravotníkom

Organizácie, ktoré zastupujú poskytovateľov zdravotnej starostlivosti, označujú navrhované pokuty za neprimerané a doslova likvidačné. Upozorňujú, že novela zákona sa týka nielen nemocníc a ambulancií ako právnických osôb, ale aj fyzických osôb, teda lekárov a sestier. „Považujeme za nepochopiteľné, ak v situácii, keď zdravotnícky personál bojuje s vypätím všetkých síl s pandémiou Covid-19, pripravuje vláda bič na celé zdravotníctvo a vyhráža sa poskytovateľov zdravotnej starostlivosti státisícovými pokutami,“ uvádza sa v spoločnom vyhlásení Asociácie súkromných lekárov SR, Zväzu ambulantných poskytovateľov, Spoločnosti všeobecných lekárov Slovenska, Asociácie nemocníc Slovenska, Asociácie dopravnej zdravotnej služby a Asociácie polikliník a zdravotníckych zariadení.

Zdravotníci kritizujú aj spôsob prípravy tejto legislatívy. „Časť upravujúca výšku pokút nebola v návrhu zákona v medzirezortnom pripomienkovom konaní a pripomienkujúce subjekty tak nemali možnosť sa k nemu vyjadriť. Toto konanie Ministerstva zdravotníctva SR je tak v rozpore s Legislatívnymi pravidlami SR a považujeme ho za podraz všetkým zdravotníkom. Ako organizácie, ktoré zastupujú najväčších poskytovateľov zdravotnej starostlivosti na Slovensku, preto zásadne nesúhlasíme s návrhom zákona, ktorý tieto pokuty zavádza a vyzývame poslancov Národnej rady SR, aby ho odmietli. Nedokážeme si predstaviť, že v čase, keď vládni politici vyzývajú ľudí pracujúcich v zdravotníctve, aby pomohli celej krajine, napr. s plošným testovaním, by mohol takýto, pre mnohých poskytovateľov likvidačný, návrh prejsť,“ píše sa v spoločnom vyhlásení.

Preventívny účinok

Podľa stanoviska ministerstva zdravotníctva (MZ) je aktuálna výška pokút za nesprávne poskytnutú zdravotnú starostlivosť nízka a zároveň nereflektuje sociálno-ekonomický vývoj v spoločnosti. „Z hľadiska výšky pokuty nie je teda preventívny účinok dostatočný. Z týchto dôvodov ministerstvo zdravotníctva nepovažuje ponechanie nízkej pokuty za porušenie povinnosti na úrovni roku 2008 bez akejkoľvek zmeny za správne,“ objasnila hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová.

Súčasné nastavenie podľa nej neumožňuje detailnejšie rozlišovať medzi „bežným“ porušením povinnosti a závažným zanedbaním či porušením povinností, medzi „ojedinelými“ porušovateľmi a porušovateľmi takpovediac „notorickými“ – teda sankcionovať podľa závažnosti porušenia povinností. Rezort tvrdí, že určovanie výšky pokuty musí mať aj motivačný a preventívny účinok. „Ani v navrhovanej legislatívnej úprave však výška pokuty nedosahuje také maximum, aké bolo zákonom stanovené do decembra 2007, teda pred takmer 14 rokmi,“ zdôraznila Z. Eliášová.

Dodala, že MZ na rokovaní Hospodárskej a sociálnej rady SR zaregistrovalo pripomienku Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení k výške pokuty. „Následne sa uskutočnilo aj rokovanie a aktuálne sa výška pokuty prehodnocuje, a to aj s prihliadnutím na situáciu s koronakrízou,“ doplnila hovorkyňa.

Kompromisný návrh

Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení (AZZS), ktorej členmi je Asociácia nemocníc Slovenska aj Asociácia súkromných lekárov SR, namietala na ministerstve neprimeranosť výšky pokuty pre poskytovateľov zdravotnej starostlivosti a navrhovanú možnosti uloženia pokuty vo výške 5-násobku uloženej pokuty pri opakovanom zistení, že zdravotná starostlivosť nebola poskytnutá správne. „Pokuty pri opakovanom porušení sú likvidačného charakteru a znižujú tým pravdepodobnosť odškodnenia iniciátora podnetu/ poškodeného pacienta na súdom priznaný nárok zo strany poskytovateľa v krátkom časovom horizonte,“ uviedla AZZZ SR medzi námietkami.

Asociácia poukázala aj na duplicitný postih poskytovateľa jednak v správnom konaní zo strany ÚDZS a následne v súdnom konaní titulom úspešnej žaloby na odškodnenie v súvislosti s nesprávnym poskytnutím zdravotnej starostlivosti alebo titulom žaloby za ochranu osobnosti v súvislosti s nesprávnym poskytnutím zdravotnej starostlivosti. „Tieto žaloby sa pohybujú rádovo v desiatkach, stovkách tisícov eur až milióne eur,“ upozornila asociácia.

„MZ SR súhlasí v plnom rozsahu s našou argumentáciou,“ informovala o výsledku rozporového konania hovorkyňa AZZZ Miriam Filová. Do parlamentu by mal byť predložený kompromisný návrh na výšku pokuty pre fyzické osoby do 3 350 eur a pre právnické osoby do 10 000 eur. Pri opakovanom zistení pochybení by sa výška pokuty mala z navrhovaného päťnásobku znížiť na dvojnásobok.

Vývoj sankcií

  • do 31. 12. 2007 bolo možné uložiť poskytovateľovi zdravotnej starostlivosti za porušenie poskytnutia zdravotnej starostlivosti v prípade fyzickej osoby pokutu 1 milión slovenských korún (33 193 eur), najmenej však 10 000 Sk (332 eur), v prípade právnickej osoby 5 miliónov Sk (165 969 eur), najmenej však 100 000 Sk (3 319 eur)
  • podľa legislatívy platnej od januára 2008 sa horná hranica sankcií pre fyzické osoby znížila na 3 319 eur a na 9 958 eur, ak ide o právnickú osobu 
  • v NR SR je aktuálny návrh MZ na nárast pokút pre fyzické osoby do 10 000 eur, pre právnické do 100 000 eur
  • AZZZ SR prezentovala kompromisný návrh na úpravu pokút pre fyzické osoby do 3 350 eur, pre právnické osoby do 10 000 eur
01 - Modified: 2020-10-30 15:00:25 - Feat.: 0 - Title: Ambulantní lekári považujú navrhovanú výšku pokút za likvidačnú 02 - Modified: 2020-10-27 07:55:44 - Feat.: 0 - Title: Ministerstvo zdravotníctva navrhuje zvýšiť pokuty pre poskytovateľov
01 - Modified: 2024-02-29 08:30:49 - Feat.: - Title: Poznámka: O skúsenostiach v medicíne 02 - Modified: 2024-02-13 08:34:38 - Feat.: - Title: Skončí sa zvyšovanie počtu medikov len zbytočne vyhodenými peniazmi? Rozhodnú viaceré faktory 03 - Modified: 2024-01-18 10:07:02 - Feat.: - Title: Lekárske fakulty budú môcť prijať o 150 študentov viac 04 - Modified: 2024-01-10 13:54:17 - Feat.: - Title: Analýza: Dožívame sa o roky menej. Porovnanie zdravotníctva u nás a vo vyspelých krajinách 05 - Modified: 2023-11-28 11:20:41 - Feat.: - Title: Môže si pacient nahrávať lekára pri vyšetrení v ambulancii?
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
19. apríl 2024 18:23