HN
StoryEditor

Slovenská lekárska komora sa bude zaoberať konaním lekára bez rúška

02.11.2020, 12:52
Všetkých lekárov vyzvala, aby boli pri výkone povolania aj v osobnom živote príkladom pri dodržiavaní protiepidemických opatrení.

Na októbrovom neohlásenom proteste pred Úradom vlády v čase núdzového stavu, ktorý sa skončil policajným zásahom voči výtržníkom, sa zúčastnil aj všeobecný lekár MUDr. Peter Lipták. Ako mnohí účastníci protestu, ani on nemal rúško, v rukách držal obrázok s vlajkou Európskej únie a hákovým krížom a prezentoval sa prejavom v megafóne, v ktorom poslal premiéra na psychiatriu. Jeho konanie vyvolalo otázky o tom, či konanie lekára je v súlade s platnou legislatívou vrátane etického kódexu zdravotníckeho pracovníka, ktorý je prílohou zákona č. 578/2004 o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti.

Ako sme zistili, vo veci nedodržiavania nariadení hlavného hygienika o nosení rúšok zo strany dotyčného lekára a ignorovania zákazu zhromažďovania v počte nad šesť osôb bolo podané oznámenie na polícii. Konaním lekára sa bude zaoberať aj Slovenská lekárska komora (SLK).

„Konať vo veci možného disciplinárneho previnenia člena komory je v zmysle zákona príslušný kontrolný výbor komory. Kontrolný výbor SLK sa bude konaním MUDr. Liptáka zaoberať na svojom najbližšom zasadnutí,“ potvrdila hovorkyňa komory Nancy Závodská. Kontrolný výbor podľa jej slov posúdi, či MUDr. Lipták konal alebo nekonal v súlade s etickým kódexom zdravotníckeho pracovníka.

Disciplinárny poriadok

Podľa Disciplinárneho poriadku SLK môže kontrolný výbor podať disciplinárnej komisii návrh na začatie disciplinárneho konania. Za disciplinárne previnenie možno členovi uložiť písomné napomenutie, pokutu, podmienečné vylúčenie z komory až na dva roky až vylúčenie z komory. Pri posudzovaní sa prihliada na povahu porušenej povinnosti zo strany lekára, jeho spôsob konania alebo opomenutia, mieru zavinenia, opakované disciplinárne previnenie alebo inú priťažujúcu okolnosť. Disciplinárne opatrenie sa zapisuje do registra lekárov.

Na otázku, ako komora vníma nerešpektovanie nariadení hlavného hygienika zo strany lekárov, reagovala hovorkyňa takto: „SLK opakovane vyzvala všetkých lekárov, aby boli pri výkone povolania, ale aj v osobnom živote príkladom pri dodržiavaní protiepidemických opatrení.“

Odborná spoločnosť

Od konania P. Liptáka sa dištancoval aj MUDr. Peter Makara, MPH, prezident Slovenskej spoločnosti všeobecného praktického lekárstva (SSVPL). „Ja osobne nepovažujem takú formu protestu a komunikácie, akú používa MUDr. Lipták Peter, za vhodnú. Účasť doktorka Liptáka na protestnom zhromaždení je jeho súkromnou aktivitou, ktorá nemala žiaden súvis s oficiálnou činnosťou SSVPL a z tohto pohľadu sa od nej aj ako prezident SSVPL dištancujem,“ uviedol P. Makara.

P. Lipták je členom výboru tejto odbornej spoločnosti, ktorá združuje všeobecných lekárov na Slovensku. Ako uviedol prezident SSVPL, do tejto funkcie bol zvolený členmi odbornej spoločnosti. „Každý člen volených orgánov SSVPL má svoju zodpovednosť voči členom SSVPL a ak sú jeho názory alebo postoje v rozpore s väčšinovým zmýšľaním členov spoločnosti, vystavuje sa riziku, že svoj mandát v nasledujúcich voľbách neobháji. Samozrejme, pokiaľ by aktivity člena spoločnosti vážnym spôsobom poškodzovali dobré meno spoločnosti a stanovy, mohla by ho členská schôdza zo spoločnosti vylúčiť,“ uzavrel P. Makara.

Etický kódex

Etický kódex zdravotníckeho pracovníka je prílohou Zákona č. 578/2004 o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti. Okrem iného sa v ňom uvádza: „Zdravotnícky pracovník si musí byť vedomý svojho postavenia, svojej úlohy v spoločnosti a svojho vplyvu na okolie.

Základom vzťahov medzi zdravotníckymi pracovníkmi je vzájomné uznávanie jednotlivých zdravotníckych profesií, čestné, slušné a spoločensky korektné správanie spolu s kritickou náročnosťou, rešpektovaním kompetencií a priznaním práva na odlišný názor.

Zdravotnícky pracovník nesmie pomáhať porušovaniu cti a dôstojnosti človeka alebo sa na ňom zúčastňovať.“

01 - Modified: 2024-04-02 12:45:45 - Feat.: - Title: SLK: Nedofinancovanie môže viesť ku kolapsu mnohých ambulancií 02 - Modified: 2024-02-29 08:30:49 - Feat.: - Title: Poznámka: O skúsenostiach v medicíne 03 - Modified: 2024-02-19 10:29:18 - Feat.: - Title: Ohrozené ambulancie. SLK poukazuje na finančnú disproporciu a navrhuje kde šetriť 04 - Modified: 2024-02-13 08:34:38 - Feat.: - Title: Skončí sa zvyšovanie počtu medikov len zbytočne vyhodenými peniazmi? Rozhodnú viaceré faktory 05 - Modified: 2024-01-18 10:07:02 - Feat.: - Title: Lekárske fakulty budú môcť prijať o 150 študentov viac
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
21. apríl 2024 09:50