StoryEditor

Cieľom je skrátiť čas do podania trombolýzy

23.10.2020, 17:27
Slovensko má ako jedna z mála krajín povinný register cievnych mozgových príhod

Manažment cievnych mozgových príhod (CMP) na Slovensku zaznamenal za posledné roky zlepšenie. „Reperfúznu liečbu dostala v minulom roku na Slovensku takmer tretina všetkých pacientov s ischemickou CMP. Na európske aj na svetové pomery je to veľmi slušný výsledok, za ktorý sa rozhodne naše nemocnice nemusia hanbiť,“ zhodnotil doc. MUDr. Vladimír Nosáľ, PhD., FESO z Neurologickej kliniky JLF UK a UN v Martine a predseda Cerebrovaskulárnej sekcie Slovenskej neurologickej spoločnosti.

Slovensko má ako jedna z mála krajín povinný register CMP. Na základe týchto dát odborná spoločnosť vyhodnocuje počty výkonov na jednotlivých pracoviskách aj čas od príjmu pacienta do podania akútnej liečby. Ten sa pohybuje v rozmedzí od 17 do 55 minút. „Cieľom odborníkov je dosiahnuť čas 20 minút od príchodu do nemocnice do podania liečby, ktorá rozpúšťa krvnú zrazeninu a do 60 minút by malo byť zahájené mechanické odstránenie zrazeniny u tých pacientov, ktorí majú uzáver veľkej tepny,“ vysvetľuje V. Nosáľ.

Hodnotenie

Výsledky za rok 2019 hovoria o tom, že 41 zo 43 pracovísk na Slovensku podá trombolýzu do 60 minút. „Vnútronemocničný manažment sa výrazne zlepšil a väčšina pracovísk dosahuje odporúčané časy,“ konštatovala prezidentka Slovenskej neurologickej spoločnosti prof. MUDr. Zuzana Gdovinová, CSc., FESO, FEAN, prednostka Neurologickej kliniky LF UPJŠ a UN L. Pasteura v Košiciach. Priaznivo hodnotí aj čas pri mechanických trombektómiách. „Napriek tomu, že je to časovo náročnejší výkon, vo všetkých pracoviskách sme dosiahli čas do 60 minút. Čo sa týka časov, sme na tom dobre,“ dodala Z. Gdovinová.

Najlepší priemerný čas do podania trombolýzy – 17 minút – dosahuje podľa štatistík Slovenskej neurologickej spoločnosti FNsP v Skalici. Prvenstvo medzi pracoviskami, kde sa okrem trombolytickej liečby (IVT) realizuje aj mechanická trombektómia (endovaskulárna liečba), patrí Fakultnej nemocnici v Nitre.

Podľa počtu endovaskulárnych výkonov vedie štatistiku Fakultná nemocnica Trnava. Z hľadiska počtu realizovaných trombolýz u pacientov s CMP je na prvom mieste Nemocnica Agel Komárno.

Rezervy

Prof. Gdovinová zdôrazňuje, že prezentovaním týchto výsledkov nechce odborná spoločnosť ukázať, ktoré pracovisko je dobré a ktoré zlé. „Chceme prezentovať, ako je to v každej nemocnici. Pre každého je to spätná väzba, v čom by sa ešte mohol zlepšiť. Naším cieľom je teda zlepšiť situáciu,“ hovorí.

Poradie počtov výkonov zostavujú podľa údajov nahlásených do registra CMP. Realitou sú aj nepresné hlásenia, niektoré pracoviská reportujú nízke počty. „Neurologická spoločnosť dlhodobo apeluje na to, aby boli prepojené nemocničné informačné systémy s NCZI, aby sa dáta zo štruktúrovaného chorobopisu automaticky natiahli do registra. V súčasnosti to funguje tak, že lekár dolieči pacienta a potom si sadne k hlásenke, čo je práca navyše,“ uzatvára Z. Gdovinová s tým, že po prepojení nemocníc s NCZI budú dáta objektívnejšie a presnejšie.

NCZI

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
07. máj 2024 11:14