Ministri Heger (vpravo) a Krajčí hľadajú cestu, ako zastaviť roky sa ťahajúce problémy s hospodárením v nemocniciach.TASR
StoryEditor

Vláda našla štvrť miliardy. Zatiaľ len na papieri

23.10.2020, 17:56
V prílohe návrhu rozpočtu sa uvádza dofinancovanie sektora vo výške 246 mil. eur

Takmer štvrť miliardy. Takáto suma sa objavila v materiáli k návrhu rozpočtu, ktorý minulý týždeň predložila vláda. Uvedená suma sa však nespomína priamo v návrhu rozpočtu, ale je uvedená v Prílohovej časti k návrhu rozpočtu verejnej správy na roky 2021 až 2023, a to v kapitole Štátne finančné aktíva. Tam sa nachádzajú napríklad finančné operácie so štátnymi finančnými aktívami, ale nie sú súčasťou príjmov a výdavkov štátneho rozpočtu. Keďže položka dofinancovanie nie je vysvetlená v dokumente rozpočtu, zisťovali sme, o aké dofinancovanie ide, kedy a akou formou bude realizované.

Ak by totiž táto položka nebola súčasťou uvedenej kapitoly, vzhľadom na pokles príjmov ekonomicky aktívnych osôb by zdravotníctvo nemalo zvýšený rozpočet, ale dostalo by takmer toľko ako v minulom roku. V návrhu rozpočtu sa uvádza, že na zdravotníctvo je vyčlenených takmer 6 miliárd eur. A práve súčasťou príloh k rozpočtu je aj položka dofinancovania. Celková potreba dofinancovania je priznaná vo výške spomínaných 246 mil. eur.

Pritom slovenské zdravotníctvo vstupovalo do aktuálnej krízy už s deficitom, ktorý vtedajší Inštitút zdravotnej politiky vyčíslil na rok 2020 pre rezort zdravotníctva okolo 200 miliónov eur. Téma dofinancovania výpadkov príjmov zdravotných poisťovní v dôsledku pandémie je otvorená od apríla, pričom zdravotné poisťovne odhadli výpadky príjmov do konca roka vo výške 200 – 250 mil. eur. Aj preto viacerí hráči zo sektora očakávali, že sa to pretaví aj do rozpočtu.

„My tento rozpočet predkladáme veľmi transparentne a hráme s otvorenými kartami, lebo to nie je rozpočet náš, to je rozpočet občanov SR, my ho zostavujeme, a preto musí byť veľmi transparentný, to je dôvod, prečo uvádzame túto položku,“ reagoval minister financií Eduard Heger a odporučil nám s ďalšími otázkami obrátiť sa na ministra zdravotníctva.

S otázkami o dofinancovaní sektora vo výške takmer štvrť miliardy sme sa preto obrátili aj na ministerstvo zdravotníctva.

„Položka v rozpočte verejnej správy ,dofinancovanie‘ v sume 246,4 mil. eur predstavuje odhad sumy, ktorou bude musieť byť dofinancovaný sektor zdravotníctva v období po aktuálnej kríze a s ňou súvisiacim poklesom odvodov na poistné na verejné zdravotné poistenie zo strany ekonomicky aktívnych osôb,“ reagovalo ministerstvo zdravotníctva. Podľa rezortu toto dofinancovanie bude realizované v priebehu obdobia rokov 2020 a 2021. Dofinancovanie predstavuje priame platby zo strany štátu do sektora.

Ako rezort spresnil, „čiastočne je realizované aj v súčasnosti – štát ako jediný akcionár VšZP prijal rozhodnutie o zvýšení jej základného imania v sume 100 mil. eur. Pokiaľ ide o dofinancovanie ďalších (súkromných) zdravotných poisťovní, otázka spôsobu dofinancovania je stále otvorená, prebiehajú rokovania. Sme toho názoru, že prioritne by sa mali na financovaní straty súkromných zdravotných poisťovní podieľať ich akcionári, rovnako ako sa v minulosti v lepších časoch podieľali v plnom rozsahu na ich zisku. Štát neočakáva, že by malo platiť pravidlo, že zisky sú súkromné (majetkom vlastníkov zdravotných poisťovní) a zároveň že prípadné straty majú byť verejné (t. j. má ich sanovať akcionárom štát).“

Zároveň MZ dodalo, že uvedené je ešte v rovine diskusií a medzirezortných rokovaní. „Vzhľadom na aktuálnu situáciu vo vývoji krízy je možné, že po skončení roku 2020 bude potreba vyššia, ako je odhad sumy v rozpočte. V minulosti sa podobné dofinancovanie riešilo prioritne cez platbu poistného štátu. MZ SR nevylučuje ani túto možnosť na rok 2021, avšak prioritne sa chce zamerať na spravodlivejšie spôsoby dofinancovania.“

O uvedenom dofinancovaní nemajú žiadne informácie Dôvera zdravotná poisťovňa ani Asociácia súkromných lekárov SR. „Dňa 15. 10. sa uskutočnilo zasadanie odborovej tripartity (ODT) na MZ, kde prezentovalo snahu o dofinancovanie, avšak ku konkrétnym detailom sa nikto z kompetentných nevyjadril. Tak ako k odmenám pre zdravotníckych pracovníkov po pol roku MZ nemá systém, akým spôsobom bude táto odmena distribuovaná,“ reagoval MUDr. Marian Šóth, prezident ASL SR.

„Dofinancovanie vnímame pozitívne a Všeobecná zdravotná poisťovňa bude naďalej zabezpečovať plnohodnotnú zdravotnú starostlivosť pre svojich poistencov. Ďalší vývoj bude závisieť od ekonomickej a najmä pandemickej situácie na Slovensku,“ reagovala Všeobecná zdravotná poisťovňa.

Zdravotná poisťovňa Union zhrnula, že potreba výrazného dofinancovania zdravotníctva v roku 2020 je v rozpočte priznaná. Hlavný dôvod podľa poisťovne je výpadok príjmov z odvodov ekonomicky aktívnych oproti plánovanému rozpočtu a zároveň rástli výdavky v zdravotníctve.

01 - Modified: 2022-09-18 06:28:16 - Feat.: - Title: Odborári zbierajú výpovede lekárov, podľa ministerstva ich mzdy nemožno zvýšiť tak, ako chcú 02 - Modified: 2022-08-21 11:09:00 - Feat.: - Title: Ministerstvo zdravotníctva plánuje nový katalóg ambulantných výkonov 03 - Modified: 2022-08-20 13:30:00 - Feat.: - Title: Exekútori žiadajú vypustiť návrh vymáhania pohľadávok poisťovňami 04 - Modified: 2022-08-20 08:00:00 - Feat.: - Title: Zavádzať elektronické objednávanie pri nedostatku lekárov je trúfalosť 05 - Modified: 2022-08-20 05:30:00 - Feat.: - Title: Na Slovensko dorazili ďalšie balenia lieku Paxlovid
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
19. apríl 2024 23:20