StoryEditor

Vláda schválila reformu nemocníc a posiela ju do parlamentu

27.09.2019, 00:00
Ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská je pripravená poslancom vysvetľovať každú jednu vetu z tohto zákona.

Vláda na mimoriadnom rokovaní schválila novelu zákona o poskytovatateľoch zdravotnej starostlivosti, ktorá má odštartovať stratifikáciu, najväčšiu zmenu v slovenských nemocniciach. Materiál bude zaradený na najbližšie rokovanie Národnej rady SR, ktoré sa začne 15. októbra.

„Zdravie občanov nepozná voľby. Pokračujeme, bez ohľadu na to, v akom štádiu volebného cyklu práve sme. Pevne verím, že sa podarí odstrániť politické pochybnosti poslancov k tomu materiálu. Verím, že diskusia v parlamente bude len odborná,“ uviedol predseda vlády Peter Pellegrini po rokovaní vlády.

Je pripravený reagovať aj na prípadné zásahy do reformy v parlamente. „Nemôžeme dovoliť, aby sa z toho zákona stal trhací kalendár. Ak by začal znižovať parametre alebo kvalitu tejto reformy, ministerka aj premiér je vládou splnomocnený stiahnuť tento materiál z parlamentu,“ povedal premiér. Zdôraznil, že „nikto nejde nikomu zatvoriť nemocnicu, nikto nejde nikomu odobrať možnosť mať dobrú zdravotnú starostlivosť.“

„Tento materiál je jeden z najlepších, aký tu za posledné desiatky rokov bol. Som pripravená aj s mojimi kolegami vysvetľovať poslancom každú jednu vetu z tohto zákona, aby sa schválil a mohli sme konečne naštartovať zmenu slovenského zdravotníctva,“ podotkla ministerka A. Kalavská.

Reagovala aj na pochybnosti v súvislosti s tým, či je pol roka pred parlamentnými voľbami vhodný čas na schvaľovanie reformy v zdravotníctve. „Keď si pozriete, aká je životnosť slovenských ministrov zdravotníctva, sú to dva roky, jeden a pol roka – tak to by sme tu nikdy žiadnu reformu zdravotníctva nemali,“ konštatovala A. Kalavská.

Princípy stratifikácie

Stratifikácia zavádza minimálne počty výkony, tzv. EBHR limity, sledovanie indikátorov kvality a novú typológiu nemocníc. Návrh zákona počíta s desiatimi typmi nemocníc – lokálnymi, regionálnymi, národnými, kompetenčnými centrami, kompetenčnými centrami vyššieho typu, nemocnicami následnej zdravotnej starostlivosti, špeciálnymi nemocnicami, nemocnicami osobitného určenia, všeobecnými a špecializovanými nemocnicami.

Ministerka odmietla šírenie informácií o zatváraní nemocníc. „Cieľom tohto návrh je zlepšiť, a nie ohroziť zdravotnú starostlivosť. Táto reforma sa začne v januári 2020 sledovaním indikátorov kvality a zberom dát. V roku 2024 sa budú dávať povolenia na nové typy nemocníc. So stratifikáciou prichádza aj koncepcia dlhodobej starostlivosti. Je alokovaných 30 miliónov na rozbeh dlhodobej starostlivosti. Nemocnice následnej starostlivosti budú špičkové rehabilitačné ústavy,“ dodala ministerka.

P. Pellegrini sa vyjadril aj k financovaniu zdravotníctva. „Nedovolím, aby sa škrtalo v rezorte zdravotníctva. Pri tvorbe rozpočtu na budúci rok slovenské zdravotníctvo neutrpí,“ dodal premiér.

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
24. apríl 2024 02:13