StoryEditor

Asociácia nemocníc Slovenska navrhovala dve záchranky pre každú nemocnicu s urgentom

10.04.2019, 00:00
Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou eviduje 192 odvolaní voči výsledkom výberového konania na stanice ZZS.

V prebiehajúcom výberovom konaní na prideľovanie povolení pre ambulancie záchrannej zdravotnej služby (ZZS) získali nemocnice len 16 staníc z celkového počtu 328. Uspeli nemocnice v Brezne, Bardejove, Skalici, Považskej Bystrici, Myjave, Liptovskom Mikuláši a Trstenej. „Neberiem to ako súťaž, v ktorej nemocnice prehrali. Podľa mňa to nie je dobré pre systém,“ zhodnotil výsledok MUDr. Marián Petko, prezident Asociácie nemocníc Slovenska (ANS).

Asociácia združujúca 75 regionálnych nemocníc dlhodobo presadzuje návrat záchraniek pod nemocnice. „Koncom roku 2018 sme poslancom zdravotníckeho výboru navrhovali relatívne jednoduché legislatívne opatrenie, aby nemocnice s urgentnými príjmami 1. a 2. typu, čo je prvá fáza akútnej nemocničnej zdravotnej starostlivosti, mali automaticky z hľadiska materiálno-technického a personálneho zabezpečenia dve stanice záchrannej zdravotnej služby, jednu RLP a jednu RZP ako prvú fázu akútnej prednemocničnej zdravotnej starostlivosti. Sme presvedčení, že by to bolo v prospech pacienta. Bavíme sa o akútnej neodkladnej starostlivosti a do budúcnosti by to malo byť, že záchranná zdravotná služba má voziť pacientov do nemocníc, ktoré sú na to vybavené materiálno-technicky aj personálne, a to sú nemocnice, ktoré budú mať urgentné príjmy 1. alebo 2. typu,“ pripomenul M. Petko.

Podľa neho by funkčná symbióza medzi záchrankou a urgentom priniesla pacientom bezpečnejšiu zdravotnú starostlivosť. „Ak by bola RLP v rámci nemocnice, tak by logicky slúžili lekári, čo pracujú na urgente, na ARO, na záchranke, teda väčšinou lekári s atestáciou z anestéziológie a intenzívnej starostlivosti, ktorí majú najväčšie skúsenosti s kardiopulmonálnou resuscitáciou, čo je opäť odborný argument v prospech pacienta,“ tvrdí prezident ANS.

Návrh síce našiel veľkú odozvu medzi poslancami, ale k zmene legislatívy nedošlo. Snažiť sa opätovne presadiť takúto zmenu je podľa M. Petka teraz bezpredmetné. „Pokiaľ sa potvrdia výsledky tendra, nové licencie sú rozdané na šesť rokov. Najbližšia novela v tejto veci, ak by aj bola schválená, by platila až od roku 2025,“ odpovedá na otázku, či ANS bude ďalej presadzovať svoj návrh.

Odvolania

Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou eviduje 192 odvolaní voči výsledkom výberového konania na stanice ZZS. Pre TASR to uviedla hovorkyňa úradu Radoslava Muchová. „Ku dňu 27. 09. 2019 podali účastníci správnych konaní rozklady pri 192 sídlach staníc záchrannej zdravotnej služby. Účastník správneho konania môže podať proti rozhodnutiu úradu odvolanie do 15 dní odo dňa jeho doručenia,“ informovala.

Prideľovanie povolení pre záchranky sprevádzajú podozrenia v súvislosti s výberovou komisiou a jej hodnotením. Poslanci parlamentného výboru pre zdravotníctvo vykonali v Úrade pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou poslanecký prieskum, no k dokumentom o hodnotení projektov jednotlivých uchádzačov a ďalším informáciám sa nedostali. Úrad ich nesprístupnenie odôvodnil mlčanlivosťou a platnou legislatívou. „Z týchto vecných dôvodov nemohli byť poslancom zo strany úradu poskytnuté podrobné informácie zo „živého“ výberového konania, nemohli sa vyhotovovať fotokópie listín, pretože takéto konanie by bolo nezákonné,“ argumentoval úrad.

Ministerstvo zdravotníctva podalo v tejto súvislosti podnet na prokuratúru, zaoberá sa ním Národná kriminálna agentúra (NAKA).

„Nechcem spochybňovať výsledky práce komisie, sú okolo toho veľké pochybnosti. Malo sa to riešiť takým spôsobom, ako sme navrhovali, a potom by k takejto situácii nedošlo,“ uzatvoril prezident ANS.

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
18. apríl 2024 18:38