StoryEditor

VšZP požaduje od všeobecných lekárov úhradu liekov indikovaných špecialistami

09.01.2020, 23:00
Dôvodom je nedodržanie indikačných obmedzení pri delegovanej preskripcii. Poisťovňa žiada uhradiť sumy od 300 do 1 000 eur.

Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) vyzýva všeobecných lekárov, aby uhradili plnú sumu za niektoré lieky, ktoré predpísali na odporúčanie odborného lekára. Dôvodom je nedodržanie indikačných obmedzení pri preskripčne obmedzenom lieku v prípadoch, keď špecialisti delegujú predpis lieku na všeobecného lekára. Poisťovňa žiada od všeobecných lekárov uhradiť sumy od 300 do 1 000 eur.

Všeobecní lekári považujú za nespravodlivé, aby boli zodpovední za lieky indikované a odporúčané špecialistom. MUDr. Adriana Šimková, PhD., hlavná odborníčka MZ SR pre všeobecné lekárstvo, potvrdila, že o prvých sankciách sa dozvedela v septembri a odvtedy sa jej ozývajú ďalší všeobecní lekári.

VšZP odmieta, že ide o sankcie, ale o plošnú kontrolu dodržiavania preskripčných a indikačných obmedzení pre vybrané lieky. „Kontroly stále pokračujú. K počtu všeobecných lekárov, ktorých sa kontroly, resp. sankcie týkajú, sa vyjadríme až po ich ukončení. VšZP postupuje štandardne, v rámci kontrolného procesu je každá námietka poskytovateľa zdravotnej starostlivosti individuálne preverovaná a posudzovaná v zmysle platnej legislatívy,“ uviedla hovorkyňa VšZP Slávka Gáborová.

Hlavná odborníčka A. Šimková iniciovala stretnutie s hlavnou revíznou lekárkou VšZP. „Nastavili sme si pravidlá, ako sa bude postupovať. Lekári, ktorí dostali pokutu, odvolali sa a odvolanie bolo zdravotnou poisťovňou zamietnuté, majú poslať svoje odôvodnenie aj fotokópiu nálezu odborníka, podľa ktorého postupovali pri preskripcii lieku, priamo na revízne oddelenie Generálneho riaditeľstva VšZP do Bratislavy. Tí lekári, ktorí dostali pokutu, odvolali sa a ešte zatiaľ nemajú rozhodnutie od zdravotnej poisťovne, pošlú nález do krajskej pobočky. Takisto budú postupovať lekári, ktorí dostali pokutu a ešte sa nestihli odvolať – aj oni k odvolaniu priložia nález,“ objasnila postup, na ktorom sa dohodli so VšZP.

Po vzájomnej dohode sa bude každé odvolanie posudzovať individuálne.
„Ak budú splnené náležitosti a preukázané, že špecialista to delegoval na všeobecného lekára, tak je poisťovňa ochotná pristúpiť k tomu, že sa to bude riešiť výstrahou a pokutu stornuje,“ doplnila A. Šimková.

Len nevládni pacienti

VšZP už informovala všeobecných lekárov, ako majú postupovať pri preskripcii liekov na diabetickú polyneuropatiu. „V prípade, ak diabetológ predpisuje lieky dlhodobo, bude preferovať predpísanie liekov formou opakujúceho sa ereceptu. Možnosť predpisovania liekov prostredníctvom všeobecných lekárov pre dospelých alebo všeobecných lekárov pre deti a dorast bude používať len v prípadoch nevládnych pacientov, ktorých dochádzanie do ambulancie špecialistu je vzhľadom na ich zdravotný stav komplikované,“ uvádza sa v odporúčaní poisťovne pre primárnu sféru.

MUDr. Šimková vidí riešenie situácie v systémovej zmene – aby odborný lekár, ktorý liečbu indikuje, ju aj predpísal a bol za ňu zodpovedný. „Sme za to, keď si to špecialista naordinuje, mal by si to aj preskribovať. Sú to drahé lieky, ktoré sa vo veľkej časti plne hradia zdravotnou poisťovňou. Špecialisti majú takú istú možnosť pri preskripcii ako všeobecný lekár, existuje elektronické zdravotníctvo a opakovaný recept,“ dodáva hlavná odborníčka. Od tejto zmeny očakáva zníženie návštevnosti v ambulancii všeobecného lekára.

Zisťovali sme, ako postupujú pri kontrole dodržiavania preskripčných a indikačných obmedzení ostatné zdravotné poisťovne. „Zákon presne nedefinuje, kto je zodpovedný za splnenie indikačného obmedzenia v prípade, ak liek viazaný na odporúčanie odborného lekára predpisuje všeobecný lekár. Myslíme si, že zodpovednosť za predpis má ošetrujúci lekár, ktorý liek predpisuje v rámci poskytovania zdravotnej starostlivosti, teda špecialista, ktorý indikuje liečbu. No pokiaľ ide o všeobecného lekára, zákon nevylučuje postupovať aj voči nemu, najmä v prípadoch, keď predpisuje liek bez platného odporúčania, prípadne aj v situácii, keď vie zhodnotiť, že prepisuje liek v rozpore s indikačným obmedzením. Vzhľadom na to považujeme za potrebné individuálne posudzovať prípadné uloženie sankcie,“ reagoval PR špecialista Dôvery Mater Štepianský.

Hovorca Unionu Matej Neumann uviedol, že zdravotná poisťovňa priebežne kontroluje vykázanú zdravotnú starostlivosť vrátane prepísaných liekov. „Dodržanie indikačných obmedzení predpisujúcim lekárom kontrolujeme priamo pri elektronickom predpise receptu,“ podotkol M. Neumann.

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
17. apríl 2024 21:29