StoryEditor

​Licencie pre záchranky narazili na Brusel

01.06.2020, 00:00
Prideľovanie povolení pre ambulancie záchrannej zdravotnej služby nie je v súlade s európskou smernicou.

Zákon o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, na základe ktorého Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou vlani v júni prideľoval licencie pre 328 ambulancií záchrannej zdravotnej služby, je v rozpore so smernicou EÚ. Minister zdravotníctva Marek Krajčí potvrdil, že už má v rukách stanovisko Európskej komisie, ktoré konštatuje tento zásadný problém. „Poskytovatelia ZZS boli vybraní bez verejného obstarávania. Zákon budeme musieť zmeniť,“ uviedol minister.

Pri minuloročnom výberovom konaní rozhodovala o zákazke za takmer 800 miliónov eur na šesťročné obdobie neverejne päťčlenná komisia vytvorená na základe rozhodnutia predsedu Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou Tomášom Haškom. Po medializovaní podozrení na konflikt záujmov u členov výberovej komisie T. Haško odstúpil z funkcie a úrad dodnes nemá predsedu.

Za prideľovanie povolení pre záchranky bez výberového konania hrozí Slovensku sankcia. „Úvodné rokovania nášho vyjednávacieho tímu s EK, ktorý sme zložili spolu s kolegami z Úradu pre verejné obstarávanie, sú veľmi pozitívne. Vyjadrili sme vôľu zmeniť zákon, ktorý je v rozpore s európskou smernicou, a dostali sme prísľub, že v takom prípade Európska komisia nebude voči SR uplatňovať penalizácie,“ hovorí šéf rezortu M. Krajčí.

ÚDZS vydal povolenia pre aktuálnych poskytovateľov ZZS na šesť rokov. Ako sa ich dotkne verdikt Európskej komisie, zatiaľ nie je jasné. Minister avizuje rokovania s poskytovateľmi aj zmenu zákona. O licencie sa má v budúcnosti súťažiť vo verejnom obstarávaní. Druhou alternatívou, ktorú umožňuje európska smernica aj bez výberového konania, je, že zdravotnú záchrannú službu bude poskytovať iba štát alebo neziskové organizácie.

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
25. apríl 2024 01:47