StoryEditor

Ministerstvo financií tají členov expertnej skupiny

10.09.2020, 00:00
Podľa informácií ZdN má byť súčasťou expertnej skupiny pre Plán obnovy v časti zdravie 13 ľudí.

Lídri EÚ sa 21. júla 2020 dohodli na komplexnom balíku vo výške 1 824,3 miliardy eur. Balíkom sa prispeje k obnove EÚ po pandémii COVID-19 a podporia sa ním investície do zelenej a digitálnej transformácie. Slovensko v súvislosti s európskym fondom obnovy môže získať asi 7 mld. eur.

Súčasná vláda deklaruje, že z fondu obnovy sa majú hradiť reformy. Podľa portálu e.dennikn.sk minister financií Eduard Heger vraví, že s Európskou komisiou neustále komunikujú o reformách. Budú to reformy, ktoré nám Komisia odporúča opakovane niekoľko rokov, aj tie, s ktorými sú spojené veľké výdavky. „Čiže plán obnovy bude mať reformy, ktoré možno ani nič nestoja, ale sú podmienkou Európskej komisie, a potom aj reformy a ich náklady, ktoré s nimi súvisia. To otvára priestor pre odvetvia, kde sa peniaze aj reálne dajú minúť,“ povedal minister.

Reformy

Ako portál uvádza, gestorom prípravy plánu reforiem je Inštitút finančnej politiky pri ministerstve financií a do diskusie o reformách zapojili veľký počet expertov z rôznych oblastí. Heger vraví, že na to dohliadal, a keďže fond obnovy je aj premiérska téma, konzultoval to aj s premiérom Matovičom.

Zaujímali sme sa preto, akí experti sú zapojení v zdravotníckej časti.

Podľa ministerstva zdravotníctva gestorom prípravy Plánu obnovy, ako aj tvorby samotného finálneho dokumentu je ministerstvo financií. „Zastrešuje aj výber členov pracovnej skupiny,“ uviedol rezort zdravotníctva. S tým, ž...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
18. apríl 2024 17:18