StoryEditor

Informovať o bezpríznakových infikovaných osobách na denne báze nie je možné

21.09.2020, 00:00
Klinický stav infikovaných sa neudáva spolu s dennou štatistikou hlásení o testovaní na nový koronavírus.

Výbor Slovenskej spoločnosti všeobecných praktických lekárov navrhol ministerstvu zdravotníctva, aby sa pri monitorovaní pandémie COVID-19 zvlášť hlásili počty pozitívnych pacientov s príznakmi ochorenia, ktorí podľa súčasných vedomostí predstavujú vyššie riziko šírenia infekcie, a zvlášť počty pozitívne testovaných pacientov bez respiračných príznakov s nízkym rizikom šírenia infekcie. Cieľom tohto kroku má byť snaha predchádzať panike.

Ako sme overili na Úrade verejného zdravotníctva SR, táto myšlienka je v súčasnosti nerealizovateľná. Informácie o aktuálnych počtoch infikovaných osôb a o výskyte príznakov pochádzajú z dvoch rôznych systémov. „Štatistiky počtu potvrdených prípadov ochorenia COVID-19, zverejňované na dennej báze, vychádzajú z automatizovaného zberu dát o vykonaných testoch. Klinický obraz ochorenia, resp. jeho bezpríznakovosť zadávajú epidemiológovia ku každému pozitívnemu prípadu až spätne, manuálne a do iného systému, EPIS. V čase zverejňovania štatistík za predchádzajúci deň preto tieto informácie ešte nie sú dostupné,“ vysvetlil Marek Eliáš z komunikačného referátu ÚVZ SR.



Informácie o priebehu ochorení vydáva ÚVZ SR v mesačných analýzach a zverejňuje ich na svojom webovom sídle. Z analýzy za mesiac august vyplynulo, že bezpríznakovú formu ochorenia malo 54 % prípadov, pod obrazom respiračného ochorenia bolo 39 % prípadov, febrilnú formu zaznamenali v 4 % prípadov, pľúcnu v 1 % a rovnako 1 % malo senzorickú formu. Inú formu ochorenia epidemiológovia zaznamenali v 1 % prípadov.

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
19. apríl 2024 14:48