StoryEditor

Prvé spinálne centrum na Slovensku stopli

22.09.2020, 00:00
Dôvodom je nepridelenie financií z ministerstva a COVID-19, tvrdí nemocnica v Nových Zámkoch.

Pilotný projekt prvej spinálnej jednotky pre pacientov s poškodením miechy bol vypracovaný v roku 2018. Spinálne centrum s desiatimi lôžkami malo stáť v areáli FNsP Nové Zámky. Projekt má vydané stavebné povolenie, no podľa informácií Zdravotníckych novín je stopnutý.

Spinálna jednotka je vysokošpecializované pracovisko intenzívnej medicíny s možnosťou niekoľkomesačnej ventilácie pacientov, s včasnou rehabilitáciou a nulovou toleranciou k dekubitom. Autorom koncepcie komplexnej starostlivosti o pacientov s poškodením miechy je prof. MUDr. Bruno Rudinský, CSc., hlavný odborník MZ SR pre spondylochirurgiu. „V Európe existuje 60 spinálnych jednotiek. V Čechách sa podarilo v roku 2002 otvoriť prvú spinálnu jednotku, dnes majú štyri. My nemáme ani jednu,“ hodnotí aktuálny stav. Komplexná liečebná starostlivosť poskytovaná spinálnym pacientom od prvých hodín po vzniku závažného poškodenia miechy umožňuje podľa slov B. Rudinského zabrániť vzniku akútnych aj neskorých komplikácií.

Subakútna fáza

Urgentnú a akútnu fázu starostlivosti hodnotí B. Rudinský ako dobre zvládnutú, problém vidí v subakútnej fáze stabilizácie a rehabilitácie. Tá trvá od prvého týždňa po operácii do horizontu troch mesiacov, kým je pacient pripravený na transport do Národného rehabilitačného centra (NRC) v Kováčovej. „Dnes máme v SR 25 spondylochirurgických centier – traumatologických, neurochirurgických alebo ortopedických pracovísk, ktoré sa venujú ochoreniam chrbtice. Väčšina z nich je schopná odoperovať a stabilizovať chrbticu podľa poznatkov súčasnej medicíny. Problém nastáva vo fáze, čo s pacientom týždeň po operácii. Chýba dôležitý medzičlánok medzi spondylochirurgickým pracoviskom a Národným rehabilitačným centrom, a to sú spinálne jednotky,“ vysvetlil hlavný odborník pre spondylochirurgiu.

V praxi sa podľa neho stáva, že niektorí pacienti absolvujú pobyt v spinálnom centre v okolitých krajinách s úhradou zdravotnou poisťovňou. „Dvojmesačný pobyt v Maďarsku na spinálnej jednotke stojí 133-tisíc eur,“ zdôraznil B. Rudinský.

Pozastavenie

Náklady na vybudovanie spinálnej jednotky v Nových Zámkoch s prístrojovým vybavením vrátane robotickej neurorehabilitácie by podľa projektu neprevýšili sumu 8 miliónov. Súčasťou tímu majú byť dvaja lekári na plný úväzok, na čiastočný úväzok sa počíta s urológom, rehabilitačným lekárom, intenzivistom a psychológom. Pre zabezpečenie ošetrovateľskej starostlivosti bude potrebných desať sestier, sanitári a štyria fyzioterapeuti.
Projekt výstavby spinálnej jednotky v Nových Zámkoch má vydané stavebné povolenie. Potvrdil to hovorca FNsP Ján Baček. „Nie je pravda, že projekt zastavilo nové vedenie nemocnice. Žiadosť o pridelenie kapitálových prostriedkov sme na MZ SR doručili 23. 10. 2019. Realizácia projektu bola zastavená pre nepridelenie kapitálových prostriedkov od zriaďovateľa a taktiež pre aktuálnu situáciu s COVID-19,“ uviedol.

Reakcia ministerstva

Na otázku, či ministerstvo zdravotníctva ako zriaďovateľ FNsP Nové Zámky podporuje tento projekt spinálnej jednotky, sme dostali odpoveď od hovorkyne Zuzany Eliášovej: "Ministerstvo zdravotníctva podporuje projekty, ktoré majú pozitívny dopad na prevenciu a zdravie pacientov. Zdravotná starostlivosť po úraze či poraneniach chrbtice a miechy je poskytovaná na špecializovaných pracoviskách neurochirurgie a na spondylochirurgických pracoviskách, ktoré zabezpečujú operačné riešenie chrbtice a miechy po úraze. Následne je pacientom poskytovaná starostlivosť v Národnom rehabilitačnom centre Kováčová, ktorý sa zameriava prioritne na liečbu pacientov po úrazoch chrbtice s poškodením miechy, polytraumách, amputáciách, náročných operačných výkonoch na pohybovom systéme a ďalších výkonoch. Zriadenie spinálnych jednotiek si vyžaduje odbornú diskusiu, ktorá by zahŕňala všetky aspekty, od medicínskych, personálnych a finančných možností zabezpečenia."

B. Rudinský potvrdil, že odborná diskusia na túto tému už prebehla. Projekt spinálnej jednotky vypracoval ako hlavný odborník MZ SR pre spondylochirurgiu v spolupráci so Slovenskou spondylochirurgickou spoločnosťou, Národným rehabilitačným centrom v Kováčovej a FNsP v Nových Zámkoch.

Bez relevantných údajov

Väčšina poškodení miechy vzniká v dôsledku úrazov a onkologického, infekčného, cievneho či degeneratívneho ochorenia chrbtice a miechy. Najviac postihnutou skupinou sú ľudia v produktívnom veku, pričom v skupine úrazových poškodení dominujú hlavne muži vo veku 20 – 40 rokov. Komplexná liečebná starostlivosť spolu s prebiehajúcou rehabilitáciou sociálnou, pedagogickou alebo pracovnou sleduje dosiahnutie hlavného s cieľa – rýchlejší a plnohodnotnejší návrat postihnutých do rodinného a spoločenského života, ako aj do zamestnania.

V rámci SR nie sú k dispozícii relevantné údaje o tzv. spinálnych pacientoch pre neexistujúcu databázu. V Národnom rehabilitačnom centre v Kováčovej je ročne hospitalizovaných cca 100 pacientov s rôznym stupňom poškodenia miechy, a teda aj s rôznym stupňom neurologického deficitu. Pre chýbajúce dáta o počte spinálnych pacientov a miere poškodenia miechy nie je možné plánovať náklady na zdravotnú ani sociálnu starostlivosť.

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
20. apríl 2024 16:32