StoryEditor

Ukončí pandémiu? Čo nás ešte čaká? Omikron rozdeľuje svet i odborníkov

08.02.2022, 17:00
Autor:
kš, tasrkš, tasr
Hoci počet prípadov infekcie omikronom začína klesať, počet úmrtí neustále vzrastá. Stále sme ešte pred kulmináciou vírusu, varujú známi odborníci.

Kým v niektorých krajinách rušia protipandemické opatrenia, v iných volajú po opatrnosti. Médiá nedávno zaplavili názory odborníkov na otázku, či ukončí omikron pandémiu. Navzájom sa však veľmi líšili, miestami si i protirečili.

Rýchle šírenie variantu, viaceré očkovacie stratégie a rôzne úrovne imunity na celom svete sťažujú, podľa vedcov, modelovanie budúcnosti pandémie.

Ako sme vás nedávno informovali, nové dáta ešte minulý mesiac ukázali, že omikron posunul nákazy covidom na rekordnú úroveň v štvrtine svetových krajín. V niektorých, vrátane Spojených štátov a Indie kapacita jednotiek intenzívnej starostlivosti bola už preťažená.

Zatiaľ čo údaje ukazujú, že omikron by mal spôsobovať menej závažné ochorenie, podľa analýzy britského denníka The Telegraph hrozí, že počet infekcií zvrhne systémy zdravotnej starostlivosti na celom svete.

Popredný nemecký virológ Christian Heinrich Maria Drosten upozornil, že situácia, v ktorej sa nachádzame, je mimoriadne neistá. Taktiež poukázal na mylnú predstavu či závery o tom, že omikron, ktorý zjavne spôsobuje miernejší priebeh choroby vedie ku koncu pandémie tým, že sa ním všetci infikujeme a staneme sa imúnni.

Chrípka na kyseline

Hoci Svetová zdravotnícka organizácia naznačila, že obrovské množstvo infekcií omikronu by mohlo signalizovať koniec pandémie, z dôvodu krátkodobého nárastu imunity, ktorý bude nasledovať, vedci varujú, že situácia zostáva naďalej nestabilná a ťažko modelovateľná. 

„Omikron je taká chrípka na kyseline. Počet infekcií omikronom sa môže zdvojnásobiť za menej ako dva dni, čo je výrazne rýchlejšie ako bolo u predchádzajúcich variantov SARS-CoV-2,“ uviedol pre Nature Graham Medley, modelár infekčných chorôb na London School of Hygiene & Tropical Medicine. 

Podľa neho, s postupujúcou pandémiou je oveľa ťažšie simulovať základnú imunitnú odpoveď obyvateľstva krajiny, a teda posúdiť, ako to obmedzí šírenie. Mark Woolhouse, epidemiológ infekčných chorôb z University of Edinburgh v Spojenom kráľovstve, upozornil na nepresnosti v údajoch z Južnej Afriky o zníženej závažnosti.  

„Neexistovala žiadna kvantitatívna analýza,“ prezradil pre Nature Woolhouse. On sám si však myslí, že omikron bol od začiatku menej patogénny. ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2022-01-10 16:37:21 - Feat.: 0 - Title: Omikronové cunami vo svete: Nedostatok zdravotníkov, rekordné počty nakazených
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
19. apríl 2024 00:32