Shutterstock
StoryEditor

Ročne u nás pribudnú desaťtisíce nových onkologických pacientov. Dnes je Svetový deň boja proti rakovine

04.02.2022, 14:30
Autor:
redred

Počet ľudí s rakovinou u nás každoročne stúpa o viac ako 40 000 nových prípadov. V roku 2020 klesol počet diagnostických vyšetrení v porovnaní s rokom 2019 na Slovensku približne o pätinu.

Ako informovala špecialistka pre styk s verejnosťou Národného onkologického ústavu (NOÚ) Patrícia Kubicová, medzi najčastejšie onkologické ochorenia na Slovensku u mužov patrí karcinóm hrubého čreva a konečníka s takmer 4 000 novými prípadmi ročne.

Na druhom mieste je karcinóm pľúc a na treťom karcinóm prostaty. U žien dominuje karcinóm prsníka s približne 3 000 novými prípadmi, na druhom mieste je karcinóm hrubého čreva a konečníka a na treťom karcinóm tela maternice.

Dobrá správa

Tento rok je, podľa nej, kľúčovým mottom celosvetovej kampane „Svetový deň proti rakovine“, ktorú každoročne vyhlasuje Únia pre medzinárodnú kontrolu rakoviny, „Odstráňme rozdiely v prístupe starostlivosti o onkologického pacienta“.

Vo veľkej miere to však sťažila aj pandémia. Podľa Európskej organizácie boja proti rakovine nebolo v dôsledku pandémie v Európe odhalených približne milión prípadov nádorových ochorení. Priaznivou správou je, že u už podchytených zdiagnostikovaných pacientov sa pokračuje v poskytovaní onkologickej zdravotnej starostlivosti na Slovensku.

„Národný onkologický ústav v Bratislave je jedným z mála pracovísk, ktorý zabezpečoval plánovanú zdravotnú starostlivosť počas celého uplynulého roka aj napriek pandémii. Ročne našimi bránami prejde takmer 40 000 pacientov.

V našom ústave museli pokračovať onkologické liečby vrátane operačných zákrokov zhubných nádorových ochorení, ako aj kontrolné vyšetrenia na posúdenie účinnosti liečby,“ zdôraznil generálny riaditeľ Národného onkologického ústavu Ing. Tomáš Alscher, MPH.

Pozitívnou správou je, že za posledné roky sa na Slovensku rozbehol skríning onkologických ochorení.

Oneskorená diagnostika

„Predpokladáme, že kvôli oneskorenej diagnostike ešte pribudnú pacienti s pokročilejšími štádiami. Od sekundárnej prevencie, teda skríningu si sľubujeme, že sa zlepší včasná diagnostika príslušných nádorových ochorení a celkovo sa zlepší zdravotný stav našej populácie, ktorá po srdcovo-cievnych ochoreniach najčastejšie zomiera na rakovinu,“ dodala riaditeľka Národného onkologického inštitútu MUDr. Mária Rečková, PhD.

Podľa Patrície Kubicovej bolo v roku  2020 na šestnástich certifikovaných mamografických pracoviskách vyšetrených vyše 38 tisíc žien, čo predstavuje desať percent cieľovej populácie žien vo veku 50 až 69 rokov a zachytených bolo 310 zhubných nádorov prsníka, prevažne v skorom štádiu ochorenia. 

V súčasnosti už máme na Slovensku devätnásť certifikovaných mamografických pracoviskách pre populačný mamografický skríning.

Vlani v auguste bol oficiálne zahájený populačný skríning rakoviny krčka maternice a v septembri 2021 sa začalo s pozývaním na populačný skríning rakoviny hrubého čreva a konečníka.

Klinické skúšania a Biobanky

Ako spresnila Patrícia Kubicová, v starostlivosti o onkologických pacientov zohrávajú významnú úlohu aj klinické skúšania. Umožňujú pacientom dostať sa k novej a častokrát aj finančne náročnej inovatívnej liečbe.

Vďaka nim sa k bežnému použitiu môžu dostať lieky, ktoré zlepšujú zdravotný stav pacientov, prípadne ich dokážu z ochorenia úplne vyliečiť.

V prípade rakoviny je dôležité aj znižovanie toxicity liečby. Súčasťou klinických skúšaní sú Biobanky pre ľudské vzorky, ktoré sú najvzácnejším zdrojom poznatkov biomedicínskeho výskumu.

Vďaka Biobanke môžu naši vedci nachádzať súvislosti vzniku ochorení a efektívnejšie im predchádzať. Biobanka v rámci Jednotky translačného výskumu v Národnom onkologickom ústave pomáha tiež liečiť rakovinu aj vďaka našim pacientom s rôznymi onkologickými diagnózami, ktorí nám poskytli biologický materiál.

Náš ústav je súčasťou unikátneho systému Biobánk na Slovensku a môžeme sa tak aktívne zapájať do medzinárodných vedecko-výskumných projektov,“ povedal prof. MUDr. Michal Mego, DrSc. hlavný odborník ministerstva zdravotníctva pre Klinickú onkológiu a prednosta II. Onkologickej kliniky LF UK a NOÚ.

Zákernosť mnohých onkologických diagnóz spočíva v tom, že sa v počiatočných štádiách často vôbec neprejavujú.

Predchádzať nádorovým ochoreniam môžeme aj vďaka primárnej prevencii, a to dodržiavaním správnej životosprávy (napríklad udržiavaním optimálnej telesnej hmotnosti, pravidelným pohybom, abstinenciou od cigariet a alkoholu, vyhýbaním sa nadmernému slneniu a pod.), ale tiež očkovaním proti HPV, či hepatitíde B.

Medzinárodná únia proti rakovine (UICC) vyhlásila 4. február za Svetový deň boja proti rakovine, ktorý si pripomíname od roku 2002. Cieľom tejto iniciatívy je zvýšiť povedomie o rakovine a o tom, čo môžeme pre svoje zdravie a zdravie svojich rodín urobiť. 

 

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
25. apríl 2024 11:43