TASR/Ján Krošlák
StoryEditor

Izrael: Štvrtá dávka poskytuje starším ako 60 rokov trikrát vyššiu ochranu pred vážnym covidom

24.01.2022, 07:30
Autor:
ČTKČTK
Údaje vychádzajú zo zdravotných záznamov 400 000 Izraelčanov, ktorí dostali štvrtú dávku pandemickej vakcíny.

Štvrtá dávka vakcíny proti Covid-19 poskytuje ľuďom starším ako 60 rokov trikrát vyššiu ochranu pred vážnym priebehom choroby ako tri dávky vakcíny. Informovalo o tom izraelské ministerstvo zdravotníctva.

Izrael začal štvrtú dávku vakcíny Pfizer/BioNTech ponúkať osobám nad 60 rokov začiatkom januára.

Štvrtá dávka vakcíny, niekedy označovaná ako druhá posilňujúca, podľa izraelských zistení zároveň u ľudí starších ako 60 rokov v porovnaní s tromi dávkami zdvojnásobuje ochranu pred nákazou.

Zistenia sú podľa izraelského ministerstva výsledkom odbornej analýzy niekoľkých zdravotníckych a vzdelávacích inštitúcií, ktoré porovnávali osoby staršie ako 60 rokov očkované štyrmi dávkami s ľuďmi v rovnakej vekovej kategórii, ktorí dostali tretiu dávku pred najmenej štyrmi mesiacmi.

Údaje vychádzajú zo zdravotných záznamov 400 000 Izraelčanov, ktorí dostali štvrtú dávku pandemickej vakcíny, a 600 000, ktorí dostali tri dávky.

Izraelské ministerstvo zdravotníctva v tejto súvislosti uviedlo, že metodika je podobná predchádzajúcim štúdiám, ktoré odborníci publikovali v recenzovanom časopise New England Journal of Medicine.

Súčasné zistenia budú podľa izraelského ministerstva postupom času aktualizované na základe ďalších dát.

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
23. apríl 2024 23:08