TASR/AP
StoryEditor

Nemocnice roka 2021 sú opäť v Banskej Bystrici a v Košiciach. V tomto vynikajú

16.12.2021, 08:00
Autor:
redred
V kategórii všeobecných nemocníc sa stala Nemocnicou roka Nemocnica AGEL Košice-Šaca. Striebornú priečku obsadila Ľubovnianska nemocnica.

Inštitút pre ekonomické a sociálne reformy (INEKO) zverejnil výsledky siedmeho ročníka ich hodnotenia nemocníc podľa kvality poskytovanej zdravotnej starostlivosti, operačných skúseností lekárov, náročnosti diagnóz, spokojnosti pacientov, hospodárenia a transparentnosti za obdobie štyroch rokov.

Hodnotenie Nemocnica roka 2021 vychádza z údajov za roky 2017 až 2020. „Pandémia koronavírusu sa v slovenských nemocniciach v roku 2020 negatívne podpísala na plošnom zhoršení úrovne všetkých sledovaných indikátorov kvality poskytovanej zdravotnej starostlivosti,“ uviedol k výsledkom analytik Inštitútu pre ekonomické a sociálne reformy Dušan Zachar.

Dodal, že pre pandémiu sa znížil aj počet realizovaných operačných výkonov. Medziročne klesol celoplošne o takmer štvrtinu.

„Na druhej strane sa zvýšila reportovaná spokojnosť pacientov, hospodárenie, ako aj transparentnosť nemocníc. Nepreukázalo sa, že by nemocnice s vyšším počtom covidových hospitalizácií boli pri hodnotení znevýhodnené alebo zvýhodnené,“ objasnil Dušan Zachar.

Víťazi

Najvyššie ocenenie Nemocnica roka 2021 v kategórii štátnych univerzitných a fakultných nemocníc získala po roku opäť Fakultná nemocnica s poliklinikou F. D. Roosevelta Banská Bystrica. Je to jej štvrtý triumf v rade.

„Druhé a tretie miesto v hodnotení vybraných ukazovateľov kvality poskytovanej zdravotnej starostlivosti, operačných skúseností lekárov, náročnosti diagnóz, spokojnosti pacientov, hospodárenia a transparentnosti obhájili Ústredná vojenská nemocnica SNP Ružomberok – FN a Univerzitná nemocnica Martin. Zaujímavosťou je, že ružomberská nemocnica neskončila počas doterajších siedmich ročníkov hodnotenia horšie ako tretia a martinská bola iba dvakrát mimo prvej trojky,“ vysvetlil Dušan Zachar.

Ako dodal, Rooseveltova nemocnica v Banskej Bystrici má aj po roku ako jediná z veľkých štátnych zariadení nadpriemerné bodové hodnotenie v každej zo šiestich hlavných oblastí sledovaných ukazovateľov. Vývoj jej ukazovateľov v porovnaní s ostatnými nemocnicami je stabilný.

„Ani Rooseveltka, tak ako ostatné nemocnice, sa nevyhla medziročnému zhoršeniu indikátorov kvality v dôsledku pandémie, ktorá odsunula veľkú časť zdravotnej starostlivosti na vedľajšiu koľaj a zmenila aj po organizačnej stránke fungovanie mnohých oddelení. Banskobystrickej nemocnici sa napríklad medzi rokmi 2019 a 2020 výraznejšie zvýšila miera rehospitalizácií a úmrtnosti po náhlej cievnej mozgovej príhode,“ priblížil Dušan Zachar.

Z hľadiska medicínsko-ekonomickej náročnosti diagnóz má, podľa neho, Rooseveltova nemocnica v priemere najkomplikovanejších pacientov na Slovensku. „Medziročne jej síce pribudli sťažnosti pacientov, ale aj tak sa môže v rámci štátnych univerzitných a fakultných nemocníc hrdiť nadpriemernou spokojnosťou pacientov. FNsP F. D. Roosevelta Banská Bystrica je nasledovaniahodným lídrom v transparentnosti,“ spresnil.

Ako ukázalo hodnotenie nemocníc INEKO, absolútnou doménou Ústrednej vojenskej nemocnice (ÚVN) SNP v Ružomberku je spokojnosť pacientov.

„Silnou stránkou nemocnice sú nízke počty úmrtí pacientov po operačných výkonoch a po akútnej mozgovo-cievnej príhode. Medziročne si ako jediná štátna nemocnica zlepšila ukazovateľ úmrtnosti hospitalizovaných pacientov starších ako 65 rokov po zlomenine stehennej kosti, pri ktorom bola ružomberská nemocnica v predošlom hodnotení Nemocnice roka najhoršou,“ vyzdvihol Dušan Zachar.

Zaujímavosťou podľa neho je, že ružomberská nemocnica je spomedzi všetkých hodnotených nemocníc jediná, ktorá minulý rok skrátila dobu čakania pacienta privezeného záchrankou na urgentný príjem, konkrétne takmer o tri minúty, a to na hodnotu necelých 16 minút.

Spomedzi všetkých nemocníc trávia záchranári s pacientom na urgente najkratší čas (priemerne necelých 15 minút), napriek medziročnému zhoršeniu, v Univerzitnej nemocnici Martin (UNM). „V martinskej univerzitke bývajú hospitalizovaní pacienti s náročnými diagnózami, ktorí vyjadrujú v dotazníkoch vysokú spokojnosť s liečbou v nej,“ zhrnul analytik.

Všeobecné nemocnice 

Nemocnicou roka 2021 v kategórii všeobecných nemocníc sa stala Nemocnica AGEL Košice-Šaca, čím si udržala svoju čelnú pozíciu z ostatných dvoch rokov. 

Striebornú priečku obsadila Ľubovnianska nemocnica, ktorá nebola počas siedmich ročníkov nikdy horšia ako druhá, pričom štyrikrát si odniesla najvyššie ocenenie.

„Nováčikom medzi tromi najúspešnejšími všeobecnými nemocnicami je Nemocnica AGEL Komárno. Na treťom mieste vystriedala spišskonovoveskú nemocnicu zo siete nemocníc Svet zdravia, ktorá tento rok klesla v rebríčku o štyri priečky nižšie,“ uviedlo INEKO vo svojom stanovisku k hodnoteniu.

Nemocnica skupiny AGEL v Košiciach-Šaci má, podľa výsledkov, nadpriemerné bodové hodnoty vo všetkých šiestich skúmaných hlavných oblastiach ukazovateľov. Najviac exceluje pri parametroch, ako sú operačné skúsenosti zdravotníckeho personálu a spokojnosť pacientov. Tak ako väčšina súkromných nemocníc sa môže oprieť o dlhodobo výborné hospodárenie.

Ľubovnianska nemocnica dosahuje vysoko nadpriemerné hodnotenie až v štyroch oblastiach. V kvalite poskytovanej zdravotnej starostlivosti meranej vybranými indikátormi kvality a v spokojnosti pacientov je druhá najlepšia spomedzi hodnotených všeobecných nemocníc.

„Jednoznačného skokana roka je tentoraz ťažké určiť. Bodovo, si najviac polepšili Nemocnica AGEL Levoča (+5,6 b.) a NsP Myjava (+5,5 b.). O najviac priečok, šesť, poskočili smerom hore nemocnice siete Svet zdravia zo Svidníka a Dunajskej Stredy. Svidnícka nemocnica je zariadením s najlepšou štatistikou úmrtí pacientov po náhlej cievnej mozgovej príhode,“ doplnil dušan Zachar.

Na druhej strane však, podľa neho, nemocnica nevykonáva v porovnaní s ostatnými veľký počet operačných zákrokov a možno aj táto nižšia skúsenosť personálu sa potom odzrkadľuje v horších číslach úmrtnosti po operačných výkonoch.

Podrobné hodnotenie nemocníc s ukazovateľmi a vyjadreniami víťazov nájdete na nekomerčnej stránke pre verejnosť www.kdesaliecit.sk.

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
20. apríl 2024 12:25