StoryEditor

Covid-19: Košická nemocnica odporúča tehotným očkovanie. Hrozí im vážny priebeh ochorenia

03.12.2021, 17:00
Autor:
redred
Ak má budúca mamička syndróm dychovej tiesne, je potrebné ukončiť tehotenstvo cisárskym rezom, pacientku hospitalizovať podľa závažnosti stavu a pristúpiť ku kyslíkovej terapii.

Hospitalizácia rodičiek s ochorením Covid-19 v Univerzitnej nemocnici L. Pasteura Košice už nie je žiadnou výnimkou. Niektoré museli podstúpiť infektologickú liečbu vysokoprietokovým kyslíkom.

„Máme dokonca prípady tehotných žien na umelej pľúcnej ventilácii. Riešením je vakcinácia, ktorá je bezpečná pred aj počas tehotenstva,“ informovala hovorkyňa nemocnice Monika Krišková.

Prvorodička Tatiana verí odborníkov, a preto, ako sama povedala, bolo očkovanie jednoznačná voľba. „Druhú očkovaciu dávku som podstúpila vo ôsmom mesiaci tehotenstva. Ja aj moja dcérka sme v bezpečí. Myslite na svoje deti,“ odkázala.  

UNLP Košice

Vážny priebeh v tehotenstve

Podľa Moniky Kriškovej, tehotná žena má vyššiu pravdepodobnosť závažnejšieho priebehu infekcie ako netehotná. Mnohé totiž zápasia s tehotenskou obezitou, cukrovkou, či vysokým krvným tlakom. Ide o rizikové faktory závažnejšieho priebehu Covid-19.

„Ak má žena syndróm dychovej tiesne, je potrebné ukončiť tehotenstvo cisárskym rezom, pacientku hospitalizovať podľa závažnosti stavu a pristúpiť ku kyslíkovej terapii,“ varoval prednosta Gynekologicko-pôrodníckej kliniky košickej univerzitnej nemocnice doc. MUDr. Peter Urdzík, PhD., MPH.

Jeho slová potvrdil aj MUDr. Ján Michlík, primár Oddelenia anestéziológie a intenzívnej medicíny, ktorý v aktuálnej tretej vlne pandémie musel rozhodnúť o napojení dvoch budúcich mamičiek na pľúcnu ventiláciu. 

„Jednu sme úspešne vyliečili, zotavuje sa doma. Stav druhej mamičky si stále vyžaduje umelú podporu dýchania. Po prijatí na naše oddelenie bolo tehotenstvo ukončené cisárskym rezom. U oboch týchto pacientok došlo k rozvoju ťažkého covidu v súvislosti s vyšším stupňom tehotenstva. Je smutné, že počúvame, že im očkovanie často neodporučil gynekológ,“ dodal primár Michlík.

Očkovanie tehotných je bezpečné

Prvé tri mesiace tehotenstva sú najrizikovejšie, vtedy sa neodporúča ani vakcinácia proti koronavírusu, zvyšok tehotenstva je však pre očkovanie bezpečný.

„V prvom trimestri je možné očkovať iba rizikovú pacientku s pridruženou diagnózou po konzultácii s odborníkom,“ priblížila Monika Krišková.

Za dva roky boja s pandémiou už existujú dôveryhodné dáta, ktoré poukazujú na zníženie závažného priebehu infekcie, a v tom je benefit očkovania.

„Vakcináciu proti Covid-19 v gravidite jednoznačne odporúčame a to aj pre dojčiace ženy, ako aj tie, ktoré plánujú otehotnieť, pretože do tehotenstva vstúpia už s určitým imunitným statusom,“ ozrejmil prednosta Urdzík.

Budúcim mamičkám, ktoré sa covidovej infekcii nevyhli, poradil: „Ak sa ochorenie prejaví len nádchou, odporúča sa domáca liečba a po desiatich dňoch tehotná žena kontaktuje svojho gynekológa. V prípade závažnejšieho priebehu je nevyhnutné vyšetrenie na ambulancii, kde odborníci rozhodnú o prípadnom prijatí do nemocnice.“

Protilátky sú aj v tele novorodencov

Od začiatku pandémie pôrodníci košickej univerzitnej nemocnice pomohli na svet 73 novorodencom, ktorých mamičky mali pozitívny test na koronavírus. Aj mamička, ktorá sa nakazila ochorením Covid-19 krátko pred pôrodom, môže dojčiť.

„Materským mliekom sa koronavírus neprenáša. Mamička ale musí dodržiavať prísnejšiu hygienu, často si umývať ruky, dodržať od dieťatka odstup a nosiť rúško. Ak má infekčné príznaky, ako teploty a kašeľ, do času, kým príznaky nepominú, sa žiaľ,  na krátky čas  od dieťatka oddelí, ale presne stanovením cyklu replikácie vírusov už dnes vieme, kedy môže mamička opäť bezpečne dojčiť. Všetko je oveľa jednoduchšie, ak by bola matka zaočkovaná,“ zhrnul primár Neonatologického oddelenia nemocnice MUDr. Peter Krcho, PhD.  

Ako uzavrel, očkovaná mamička chráni svoje dieťa protilátkami priamo cez placentu, a to krvnou cestou, protilátkami, ktoré sa dostávajú do materského mlieka, ako aj špecifickými látkami, ktoré sa v ňom nachádzajú, teda laktoferín, probiotiká, synbiotiká, prebiotiká a bránia množeniu všetkých, nie len covidových vírusov na slizniciach bábätka.

 

 

 

 

 

          

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
24. apríl 2024 01:24