Karolina Grabowska Pexels
StoryEditor

Spoločnosť všeobecných lekárov: Všeobecné ambulancie sú dostupné. Nie sú však ústredne

02.12.2021, 16:00
Autor:
redred
Zdravotné poisťovne a samosprávne kraje by mali, podľa všeobecných lekárov, kontrolovať dostupnosť špecializovanej aj všeobecnej zdravotnej starostlivosti, fyzicky v ambulancii.

Spoločnosť všeobecných lekárov Slovenska nedisponuje žiadnou informáciou o neordinovaní ambulancií všeobecných lekárov.

Uviedla to vo svojom vyhlásení, pričom reagovala na medializované, a podľa spoločnosti zavádzajúce informácie, že „viacero praktických lekárov podľa špecialistov počas pandémie koronavírusu neordinuje alebo svojich pacientov posiela v akútnom stave do najbližšej nemocnice“.  

Ako ďalej v spoločnom stanovisku zdôraznili výbor a dozorná rada spoločnosti, „na Slovensku je núdzový stav, ktorý sa prakticky rovná medicíne v čase vojny. Zdravotná starostlivosť sa poskytuje tak, ako to umožňujú okolnosti v stave núdze.“

Podľa nich existuje viacero preukázateľných faktov o všeobecnej a špecializovanej ambulantnej zdravotnej starostlivosti. 

Porovnanie

„Všeobecné ambulancie ordinovali a ordinujú od 98 do 109 % výkonov v porovnaní s rokom 2019, čo dokazujú štatistiky všetkých zdravotných poisťovní. Na porovnanie, ambulancie špecialistov ordinujú od 52 do 89 % výkonov v porovnaní s rokom 2019, čo taktiež dokazujú štatistiky zo všetkých zdravotných poisťovní,“ vysvetlili v spoločnom stanovisku členovia Spoločnosti všeobecných lekárov Slovenska.

Ako pokračovali, žiadna zo všeobecných ambulancií nebola a nie je uzatvorená z dôvodu „neordinovania“. „Každá všeobecná ambulancia poskytuje zdravotnú starostlivosť v súlade s podmienkami núdzového stavu nielen v zdravotníctve,“ priblížili.

Poukázali i na to, že všeobecní lekári vykonávajú ambulantnú pohotovostnú službu denne do 22.00 hod., cez víkendy a sviatky od 7.00 hod. do 22.00 hod. aj počas pandémie Covid-19.

Spoločnosť všeobecných lekárov preto odmietla útoky na všeobecných lekárov, pretože rešpektujú protiepidemické opatrenia vo svojich ambulanciách a vykonávajú odbornú prioritizáciu zdravotnej starostlivosti vrátane usmerňovania telefonickej a mailovej komunikácie rovnako ako v nemocniciach.

Stovky telefonátov denne

Zároveň sa stotožňuje s tým, aby zdravotné poisťovne a samosprávne kraje kontrolovali dostupnosť špecializovanej aj všeobecnej zdravotnej starostlivosti, teda rovnako oboch častí ambulantného sektora fyzicky v ambulancii, nie telefonicky, aby nezahlcovali aj tak preťažené telefonické linky.

„Všeobecné ambulancie sú pod náporom niekoľkonásobne vyššieho počtu osobných návštev pacientov, desiatok až stoviek mailov a telefonátov denne. Okrem manažmentu pacientov s covidom sa v nej vykonáva aj diagnostika a liečba nekovidových pacientov, starostlivosť o akútnych a chronických pacientov, návštevná služba, viaceré ambulancie očkujú proti chrípke aj proti Covid-19,“ priblížila Spoločnosť všeobecných lekárov Slovenska.

Podľa Spoločnosti všeobecných lekárov majú lekári špecialisti rovnako ako všeobecní lekári zákonnú povinnosť používať elektronický recept, a teda pacient môže kontaktovať oba typy ambulancií za účelom predpisu svojich liekov. Všeobecní lekári nemajú časovú kapacitu vykonávať administratívne predpisovanie liekov za lekárov špecialistov.

„Nie je preto pravda, že lekár špecialista svojim pacientom nemôže elektronicky lieky predpísať. Lekári špecialisti z dôvodu úspory času môžu využiť aj repetitívny recept. Pacientovi s chronickým ochorením môžu iba raz za rok nastaviť automatické vydávanie liekov v lekárni a pacient si ich  v pravidelných intervaloch iba vyzdvihne. Nemusí tak kontaktovať žiadneho ďalšieho lekára,“ reagovali výbor a dozorná rada spoločnosti vo vyhlásení.

Spoločnosť všeobecných lekárov vyzvala na zastavenie atakov na všeobecných lekárov, ktorí už dva roky sanujú kolabujúci systém prednemocničnej zdravotnej starostlivosti na Slovensku. Bez pomoci štátu. Zároveň žiada radikálne obmedzenie byrokracie na odbremenenie a zachovanie funkcie primárnej zdravotnej starostlivosti v starostlivosti o pacienta.

Prezident Slovenskej spoločnosti všeobecného praktického lekárstva (SSVPL) Peter Makara v stredu (1. 12.) uviedol, že zhoršenie dostupnosti všeobecných praktických lekárov spôsobil predovšetkým nárast starostlivosti o pacientov s ochorením Covid-19 a nie ich nečinnosť.

 

 

 

 

 

01 - Modified: 2021-12-03 18:45:43 - Feat.: 0 - Title: Pohľad všeobecnej lekárky: 115 zo 116 PCR pozitívnych pacientov neskončilo v nemocnici
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
20. apríl 2024 02:38