StoryEditor

Vakcíny proti Covid-19 zachránili, za menej ako rok, takmer pol milióna Európanov

02.12.2021, 16:40
Autor:
kš
Od decembra 2019 bolo v krajinách európskeho regiónu zaznamenaných viac ako 1,5 milióna potvrdených úmrtí na SARS-CoV-2, z toho 90,2 % vo veku nad 60 rokov.

Nová štúdia Regionálneho úradu Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) pre Európu a Európskeho centra pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC) zverejnená vo vedeckom časopise Eurosurveillance odhaduje, že od začiatku zavádzania očkovania proti Covid-19 v 33 krajinách v európskom regióne bolo zachránených až 470 000 ľudí vo veku 60 rokov a viac. 

„Covid-19 si v našom regióne vyžiadal zničujúci počet úmrtí, ale teraz môžeme kategoricky povedať, že bez vakcín proti Covid-19 ako nástroja na potlačenie tejto pandémie by zomrelo oveľa viac ľudí,“ uviedol vo vyhlásení Európskeho centra pre prevenciu a kontrolu chorôb regionálny riaditeľ WHO pre Európu Dr Hans Henri P. Kluge. 

Ako ďalej spresnil, „vakcíny proti covidu sú zázrakom modernej vedy a tento výskum ukazuje, že robia to, čo sľúbili, teda zachraňujú životy a ponúkajú veľmi vysokú ochranu pred ťažkými priebehmi Covid-19 a smrťou. V niektorých krajinách by bol počet obetí dvojnásobný, ako je teraz bez vakcín.“ 

Krajiny s nižšou mierou zaočkovanosti musia, podľa doktora Klugeho, n...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
18. apríl 2024 08:49