Dohromady majú vďaka vakcínam majetok v hodnote takmer 16-miliárd eurunsplash.com
StoryEditor

Covid-19: Vakcínu pre deti od päť rokov schválila už i Kanada

20.11.2021, 05:55
Autor:
tasrtasr
Deti vo veku od päť do jedenásť rokov začnú proti covidu očkovať v utorok aj v Izraeli.

Kanada v piatok schválila použitie proticovidovej vakcíny od konzorcia Pfizer/BioNTech pre deti vo veku od päť do jedenásť rokov. Oznámilo to kanadské ministerstvo zdravotníctva, z ktorého vyhlásenia citovala agentúra AFP.

Rezort zdravotníctva vydal príslušné povolenie "po dôkladnom a nezávislom vedeckom preskúmaní" dostupných údajov. Prínosy vakcíny pre túto vekovú kategóriu podľa ministerstva prevyšovali nad potenciálnymi rizikami.

Žiadne vážne vedľajšie účinky

Konzorcium Pfizer/BioNTech požiadalo kanadské úrady o schválenie tejto svojej vakcíny 18. októbra po tom, ako očkovaciu látku klinicky odskúšalo na tisíckach detí v tejto vekovej kategórií.

Testy preukázali, že vakcína bola na viac ako 90-percent účinná v prechádzaní ochoreniu COVID-19, pričom neboli zaznamenané vážne vedľajšie účinky.

Deťom vo veku od päť do jedenásť rokov sa budú v Kanade podávať dve dávky tejto očkovacej látky v rozstupe 21 dní. Jedna dávka má pritom desať mikrogramov, čo je výrazne menej ako 30-mikrogramová, ktorú dostávajú staršie vekové skupiny.

Vakcínu od Pfizer/BioNTech pre túto vekovú kategóriu dosiaľ odobrilo len zopár krajín vrátane Izraela a Spojených štátov.

Deti mladšie ako 12 rokov už ale začali očkovať aj v Číne, Spojených arabských emirátoch, Kambodži či Kolumbii. Tam im však podávajú čínske proticovidové vakcíny.

Izrael začne očkovať budúci týždeň

Očkovaní detí vo veku od päť do 11 rokov sa v Izraeli začne na budúci utorok. Vo svojom príspevku na sociálnej sieti Facebook to v piatok oznámil izraelský premiér Naftali Bennett. Deti v tejto vekovej kategórii budú očkované vakcínou spoločnosti Pfizer-BioNTech.

Izraelská vláda schválila imunizáciu mladších detí ešte minulú nedeľu (14. 11.), očkovanie bude spustené o viac ako týždeň neskôr pre meškanie dodávok vakcín. Pôvodne mali byť k dispozícii v strede tohto týždňa, ale napokon ich dopravia do Izraela v nedeľu, informovala v piatok agentúra AFP.

Izrael bol jednou z prvých krajín, ktoré minulý rok spustili masívnu očkovaciu kampaň s použitím vakcín spoločnosti Pfizer - tá poskytla milióny dávok svojej vakcíny výmenou za údaje o jej účinnosti.

Zdravotníckym orgánom v Izraeli sa podarilo plne zaočkovať 5,7 milióna ľudí z deväťmiliónovej populácie.

Podobne ako v iných krajinách aj v Izraeli sa začalo s očkovaním maloletých vo veku 12 až 17 rokov, no tamojšie zdravotnícke úrady sa rozhodli znížiť vekovú hranicu na základe klinických skúšok spoločnosti Pfizer i odporúčaní skupiny izraelských vedcov.

Podľa výsledkov klinických skúšok, do ktorých boli zahrnuté aj deti, je vakcína Pfizeru na 90,7 percenta účinná pri prevencii symptómov choroby COVID-19.

"Väčšina odborníkov sa domnieva, že prínosy očkovania detí prevažujú nad rizikami," uviedlo ministerstvo zdravotníctva.

Okrem USA a Izraela sa proti covidu očkujú mladšie deti aj v Spojených arabských emirátoch, Kambodži, Kolumbii a na Kube.

01 - Modified: 2023-08-03 05:03:37 - Feat.: - Title: Kanada bude ako prvá varovať o zdravotných ťažkostiach v dôsledku fajčenia na jednotlivých cigaretách 02 - Modified: 2023-06-12 07:00:00 - Feat.: - Title: Autizmus: Štúdia vedcov z Izraela by mohla viesť k vývoju inovatívnych liečiv 03 - Modified: 2022-10-19 17:05:03 - Feat.: - Title: Európska lieková agentúra schválila vakcíny proti covidu pre deti od šiestich mesiacov 04 - Modified: 2022-06-24 05:00:00 - Feat.: - Title: USA: Schválili vakcínu spoločnosti Moderna pre najmenších od pol roka 05 - Modified: 2022-05-05 16:30:55 - Feat.: - Title: Veľký prehľad o tuberkulóze. Čo má spoločné s covidom? Aká je situácia u nás?
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
24. apríl 2024 22:38